6.8 C
Kakanj
Subota, 8 Maja, 2021

Završena izgradnja pete po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda, u skorijem periodu se može očekivati i izgradnje šeste zgrade

U toku su završni radovi na izgradnji pete po redu stambene zgrade socijalnog stanovanja s osam stanova u koju će biti smještene porodice Roma kojima su stanovi dodijeljeni na korištenje prema važećim kriterijima kroz proceduru javnog poziva. Petu po redu zgradu socijalnog stanovanja u naselju Varda izgradila je Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” uz učešće Općine Kakanj. Preostalo je još izvršiti tehnički prijem objekta, nakon čega će uslijediti useljenje.

Radovi su počeli u julu 2016.godine. Kako bi se osigurao prostor za izgradnju zgrade tada je realizirano još jedno u nizu rušenja improviziranih i bespravno izgrađenih objekata u ovom naselju (stambeno zbrinjavanje će obuhvatiti i porodice čiji se objekti ruše), nakon čega je počela i izgradnja potpornog zida, a potom i izgradnja stanova.

U skorijem periodu može se očekivati i izgradnja šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda. I ova zgrada će se graditi uz pomoć donatorskih sredstava.

Značajna novčana sredstva koja su došla i koja će stići u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja romskih porodica u naselju Varda, spremnosti Općine Kakanj da finansijski učestvuje u realizaciji ovih projekata, te nastojanja da se ova gradska lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome. Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjen je značajan broj ovakvih objekata.

Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito uređenje dijela naselja Varda u kojem žive Romi.

Stanovi se daju na korištenje, a vlasnik ostaje Općina Kakanj.
U blizini novoizgrađenog stambenog objekta u naselju Varda odvijaju se i aktivnosti na realizaciji prve faze projekta “Oaza” u okviru kojeg će se ilegalna deponija smeća i zapuštena zona oko pomoćnog stadiona FK “Rudar” pretvoriti u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu (igralište i drugi sadržaji). Cilj projekta koji se finansira sredstvima “Canada Fund for Local Initiatives” i Općine Kakanj je podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini. Projekat implementira Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.


Rušenje bespravno izgrađenih objekata pred početak gradnje pete po redu zgrade socijalnog stanovanja


Izgrađena peta po redu zgrada socijalnog stanovanja u naselju Varda (na fotosima se vidi i zgrada socijalnog stanovanja koja je useljena prošle godine)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO