Završen sastanak Dodika i Čovića: SNSD i HDZ ostaju partneri na nivou Federacije i RS-a

U Palati Republike Srpske u Banjoj Luci završen je sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

– Ne interesuje nas zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kao neko ko daje milostinju”, rekao je novinarima Dodik nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je napomenuo da je SNSD bliže odluci da ne učestvuje u vlasti na nivou BiH.

– U tom slučaju imaćemo manje odgovornosti, ali je sigurno da nećemo aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili SDA, DF, SDS, PDP i NDP”, rekao je Dodik, napomenuvši da SNSD i HDZ BiH ostaju politički partneri u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

Dodik kaže da SNSD želi da što prije bude formirana vlast i da budu dati aktivni odgovori na evropske izazove.

– Ukoliko SDA, DF, SDS, PDP i NDP na nivou BiH budu formirali vlast, što je matematički moguće, onda će da bude političke konfrontacije na mnogim pitanjima. Insistiranje na matematičkom zbiru može da izazove probleme”, dodao je Dodik, ocijenivši da su, zahvaljujući Izetbegoviću, partije okupljene u Savezu za promjene ostale “politički žive”.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović i član Predsjedništva HDZ-a BiH Davor Čordaš.

Na press konferenciji nakon sastanka predstavnika SNSD-a i njihovih kolacionih partnera i HDZ-a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Dragan Čović izašli su sa zaključom da suradnja njihove dvije stranke ostaje čvrsta. Dodik je rekao da SNSD i HDZ ostaju partneri na nivou Federacije i RS-a.

– Trudit ćemo se da ispoštujemo HDZ u vlasti RS-a kao svog partnera kao što je to i do sada bilo – Kazao je Milorad Dodik.

Čović je rekao da se s Dodikom informisao oko političkih činjenica te da je u Federaciji BiH potreebno ubrzati političke procese.

– Neophodno što prije formirati Doma naroda BiH, sve bitno trebalo bi da se dogodi do kraja godine -kazao je Čović u svojoj izjavi, te nasglasio da će HDZ biti u Vlasti na nivou BiH u bilo kojoj opciji.

Dodik i Čović govorili su i o prekidanju gradnje Južnog toka smatrajući da je to nepovoljno za BiH i izražavajući nadu da bi se taj projekat mogao nastaviti nekada u budućnosti.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik vjeruje da odustajanje Ruske Federacije od izgradnje „Južnog toka“ nije trajno donesena odluka, jer je u taj projekt uloženo već mnogo novca i ne bi trebao da bude izgubljen.

Na najave iz Ruske Federacije da odustaje od projekta „Južni tok“, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da to nije dobra vijest.

-Mislim da nije fer od EU što ovo radi. Naravno da razumijem šta su strateški interesi… – naveo je Dodik i ustvrdio da je to dio političke borbe Evrope i Rusije, “odnosno zapada i Rusije oko Ukrajine”.

Ustvrdio je da je RS mislila da s „Južnim tokom“ završi dva važna pitanja, snabdijevanje gasom stanovništva i privrede i izgradnju dvije termoelektrane, a sada je ogroman problem jer se gube te investicije od dvije milijarde eura, a u RS-u nisu na to utjecali na bilo koji način.

-I dalje ćemo nastaviti da se ponašamo i radimo poslove, pripremajući će se za izgradnju „Južnog toka“, jer vjerujemo da će do njega doći. Vjerujemo da je to privremena odluka i da će u narednim mjesecima, godinama, to ponovo doći na dnevni red i da će se izgraditi „Južni tok“- tvrdi entitetski predsjednik.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je, komentirajući isto pitanje, da „smo presitni da bi utjecali na odnose na međunarodnoj sceni, ali se kolateralno postane žrtva nekih od tih projekata“.

– Šteta je za BiH da bilo koji projekt, i energetski i prometni, ne ide kroz njen prostor, jer bi se time digla kvaliteta života u državi… – rekao je Čović.

Kada je u pitanju saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Dodik je rekao da je ta finansijska institucija otkazala tranšu za BiH i da je to nekorektno ponašanje MMF-a, s kojim bi volio da može da izbjegne saradnju, ali će to biti, kazao je, veoma teško.

I ranije osporavanje dogovorenih tranši je, kaže, bilo upakovano riječima da BiH nije nešto ispoštovala.

Autor: Agencije

Možda vam se svidi

Comments are closed.