Zastupnici danas biraju Ivicu Dačića za predsjednika Skupštine Srbije

 
Skupština Srbije danas nastavlja konstitutivnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor predsjednika parlamenta, potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor radnih tijela, navodi Tanjug.
Kako je u utorak navečer najavio Aleksandar Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke koja u ovom sazivu ima apsolutnu većinu, za predsjednika Skupštine Srbije bit će predložen lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, prenosi Beta.
Zastupnici bi poslije konstitutivne sjednice trebalo da donesu izmjene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić zastupnicima iznijeti svoj ekspoze i prijedlog sastava svog kabineta.
Vučićeva apsolutna većina
Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 90 dana poslije potvrđivanja mandata narodnih zastupnika, što je u ovom slučaju 1. novembar 2020. godine.
Sa 188 zastupnika u Skupštini Srbije apsolutnu većima ima lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, 32 zastupnika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS ima 11 zastupnika, a Savez vojvođanskih Mađara ima devet zastupnika.
Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu ima četiri zastupnika, SDA Sandžaka tri mandata i “Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina”, tri mandata.

Možda vam se svidi

Leave A Reply