Zastupnica Ćosović-Hajdarević: “Ode Mevludin, dođe Milorad. Ode Selim, dođe Vera. Ode Hajrudin, dođe Vlastimir…”

Zastupnica u Skupštini kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević ponovo je objavom na društenim mrežama šokirala javnost.

Tek što se slegla prašina nakon ksenofobnih i diskriminacionih napade na pripadnike LGBTIQ manjine, a zbog kojih joj je i administracija Facebooka na neko vrijeme zabranila pristup ovoj mreži, ona se ponovo oglasila sa postom u kojem ponovo vrijeđa i diskriminiše.

– Ode Mevludin, dođe Milorad. Ode Selim, dođe Vera. Ode Hajrudin, dođe Vlastimir. Ode Edina, dođe Kristina, napisala je Ćosović-Hajdarević.

Inspirisana imenovanjem urednice i dugogodišnje novinarke Kristine Ljevak za direktorica Televizije Sarajevo (TVSA), zastupnica u Skupštini KS-a ovoga puta diskriminira na osnovu nacionalne pripadnosti.

Izborom urednice Ljevak za direktoricu TVSA zabavili su se desničarski krugovi koji su joj u medijskim napisima spočitavali LGBTIQ aktivizam.

Nismo sigurni da li Ćosović-Hajdarević Ljevak vrijeđa samo na nacionalnoj osnovi ili joj Kristinin izbor za direktoricu TVSA smeta i zbog njene borbe za prava manjina. Sa željom da saznamo odgovor kontaktirali smo je telefonom, ali nam nije odgovorila na pozive.

SDP: Sram da vas bude

Povodom posljednjeg istupa zastpunice Ćosović-Hajdarević oglasili su se iz SDP-a. Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo najoštrije osuđuje ponašanje i govor mržnje zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević prema građanima srpske i hrvatske nacionalnosti u Kantonu Sarajevo.

Smatramo da bi Etička komisija i Skupština Kantona Sarajevo morala reagovati na ovakvo ponašanje zastupnice jer se, nažalost, radi samo o još jednom u nizu njenih nacionalističkih ispada u posljednje vrijeme.

Zastupnica Ćosović-Hajdarević se koristi sličnim govorom mržnje kojem su svakodnevno izloženi i povratnici Bošnjaci u RS, a koji su nerijetko popraćeni i fizičkim nasiljem.

Mržnjom i nacionalizmom ostrašćena zastupnica izgleda ne zna koliko građana srpske i hrvatske nacionalosti i ostalih je jednako radilo na razvoju našeg grada, i koliko njih je učestvovalo u odbrani našeg glavnog grada i države, kako u periodu od 1941-1945, tako i u periodu 1992-1995.

Očekujemo izvinjenje zastupnice Ćosović-Hajdarević, ako ništa barem zbog svoje kolegice iz zastupničke klupe, također članice SDA, Smiljane Viteškić. Od SDA očekujemo javnu osudu i sankcije svoje članice.

SDP BiH Sarajevo će se uvijek zalagati za Sarajevo za sve nas bez bilo koje vrste podjela, a pogotove ne ovih koje SDA putem svojih izabranih zvaničnika zagovara”, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Možda vam se svidi

Leave A Reply