Zašto žene manje obolijevaju i rjeđe umiru od COVID-19

Broj smrtnih slučajeva i zaraze zbog pandemije COVID-19 ukazuje na to da muškarci češće obolijevaju od žena i da imaju ozbiljne ili kritične komplikacije ako se to desi.

Izvještaj Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da je, u skupu podataka od 44.672 potvrđena slučaja, smrtnost kod muškaraca bila za 1,1 posto veća nego kod žena, piše “Tanjug”.

Izvještaj Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da je, u skupu podataka od 44.672 potvrđena slučaja, smrtnost kod muškaraca bila za 1,1 posto veća nego kod žena, piše “Tanjug”.

Sve je više dokaza da muškarci osjećaju teže simptome i da imaju višu stopu smrtnosti u poređenju sa ženama“, rekao je Džejms Gil, specijalista sa Medicinskog fakulteta u Vorviku.

Iako još postoji puno nedoumica u vezi s tim zašto su muškarci češće i teže pogođeni COVID-19, zdravstveni stručnjaci ukazuju na brojne moguće faktore. Oni uključuju i bihevioralne i biološke rizike poput nezdravih navika, poput pušenja i njihov negativan uticaj.

Kako Reuters prenosi, stručnjaci kažu da je jedan od uticaja možda i to što muškarci, generalno, ne paze na svoje tijelo kao žene – sa nižim stepenom pranja ruku i higijene i višim stepenom pušenja, upotrebe alkohola, gojaznosti i drugih nezdravih ponašanja.

U mnogim zemljama više je pušača među muškarcima nego ženama, a pušenje je poznati faktor rizika za mnoga druga stanja opasna po život, poput srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, bolesti pluća i raka.

Polna razlika u konzumiranju duhana posebno je izražena u Kini, gdje puši 50 posto muškaraca, u poređenju sa tek pet posto žena.

U Italiji, analiza za 2018. godinu utvrdila je da je pušenje češća pojava među muškarcima nego ženama svih starosnih grupa odraslih.

Drugi faktor je odnos snaga muških i ženskih imunoloških sistema.

Istraživanja pokazuju da je imunološki odgovor tokom života – na sve, od vakcina i infekcija do autoimunih bolesti – obično agresivniji kod žena nego kod mušaraca.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply