Zašto u trgovinama uvijek potrošimo previše

0

Mirisi i gužva tjeraju nas na veću potrošnju, pokazao je cijeli niz istraživanja koja trgovci jako dobro znaju i pokušavaju nam prodati sve moguće trikove kako bi nam ispraznili džepove.

Kako natjerati kupce da potroše što više novaca, pitaju se svi trgovci koji koriste brojne trikove ne bi li nas natjerali da u trgovinama ostavimo sve što imamo.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Mirisi su vrlo važni za potrošnju, pokazalo je istraživanje provedeno na nekoliko američkih sveučilišta, a najbolje će vam novac iz džepa izbiti miris cimeta i slični, topliji mirisi. Naime, on stvara ugođaj toplijeg prostora s više ljudi što nas potiče da se osjetimo moćno i važno, pa se lakše odlučujemo na kupovinu.

Što nam se čini da je veća gužva, to se više nesvjesno želimo izboriti za svoj prostor među drugim ljudima i više kupujemo, pa su zato i prostori među policama sve manji.

Na kupnju nas više potiču i okrugle cijene poput, primjerice “50” koje su nam draže od preciznih cijena tipa “49.68”, a takve ćemo stvari puno više kupovati osobama koje su nam drage – ovaj je fenomen potvrdilo pet neovisnih, različitih istraživanja.

Boje su također moćno oružje utjecaja na ponašanje potrošača, pa su tako šarene reklame bitno učinkovitije od crno bijelih

Sve u svemu, najbolje bi bilo u trgovine ulaziti zatvorenih ušiju, punog nosa i s klapnama za oči poput konja …