Zašto su grah i sarma bolji sutradan

0

Djelovanje začina

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kada su u pitanju začini, oni vrlo često znaju imati jak okus odmah po završetku kuhanja. Vremenom, kada se jelo bogato začinima ostavi da odmori, začini se povežu i postaju blaži, nudeći na taj način najsavršeniji okus.

Također, začini (slično kao i luk, bijeli luk i začinsko bilje) potiču hemijske reakcije tokom kuhanja, pogotovo u dodiru s proteinima i namirnicama bogatim škrobom.

Kada kuhanje završi, te se hemijske reakcije zaustavljaju te ponovno počnu reagirati kad se hrana podgrijava. To je razlog zašto su neki okus više očiti i bolji kada se jelo podgrijava više puta.

Toplo je ukusnije od vrućeg

Kada su u pitanju gulaši i složenci, oni se rade od jeftinijih dijelova mesa koji su bogati kolagenom i prikladniji za duže kuhanje. Kolagen, nakon što se skuha, postaje želatinast i za sebe veže sve okuse umaka, safta…

Zato je podrgijani gulaš bolji dan poslije. Ista logika vrijedi i za sva ostala jela koja zahtijevaju duže kuhanje mesa te su ukusnija kada se jedu topla, a ne vruća.

Pečenje traži malo odmora

Razlozi zašto bismo trebali ostaviti goveđi odrezak da odmori ipaksu malo drugačiji. Odrezak je mišićno tkivo prepuno igličastih snopova mišićnih vlakana koja su, s druge strane, prepuna još sitnijih vlakana. U mesu se nalaze i sljedeći proteini: miozin i aktin, dvije vrste mikrofilamenata.

Kada se zagriju, ova dva proteina se ujedine i stegnu. Iz tog razloga sav „sok“ iz mesa izlazi van, što vidimo dok naš odrezak pečemo na roštilju. Nakon što odrezak maknemo s vatre, miozin i aktin se počnu opuštati što rezultira puštanjem dodatnih sokova van iz mesa.

Zato odrezak uvijek morate ostaviti 5 minuta da odstoji, a poželjno da je preliti i s malo ulja kako biste stvorili vlažan okoliš zbog čega će vaše meso biti mekano i sočno svaki put, prenosi “Avaz“.

Ukratko, ostavite jela da odmore, nagradit će vas s puno boljim okusom!