Zašto su Danci tako sretni i zadovoljni na poslu: Ovo oni rade drugačije od ostatka svijeta

0

Uspoređujući poslodavce i zadovoljstvo zaposlenika diljem svijeta, poklazalo se kako je na samom vrhu Danska u kojoj je velika većina radno sposobnih itekako zadovoljna svojim poslom, radnom atmosferom i prilikama koje im se pružaju. Iako postoje iznimke svugdje u svijetu, ovo je ipak top 5 razloga zašto je dobro biti (ne)zaposleni Danac, prenosi Jutarnji.hr.

1. Razumno radno vrijeme

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Danci su shvatili kako prekovremeni sati zaposlenika imaju niz negativnih efekata, kako na zaposlenike tako i na poslodavce. Usporedbe radi, Amerikanci koji rade 1,790 sati godišnje, u odnosu na Dance koji na svom radnom mjestu provedu samo 1,540 sati, manje su produktivni i znatno nezadovoljniji na svom poslu. I dok Amerikanci prekovremene sate smatraju dokazom svoje predanosti i uspješnosti, Danci ih smatraju dokazom neefikasnosti te nedostatkom smisla za delegiranjem zadataka i vođenjem posla.

2. Šef je odgovoran, ali nije “glavni”

U većini zapadnjačkih zemalja hijerarhija je vrlo jasna i šef je ultimativni autoritet. U Danskoj, međutim, situacija nije tako crno-bijela. Danci na poslu imaju znatno više autonomije i ovlasti, češće sudjeluju u odlukama koje se tiču poslovanja i uvijek su dobrodošli sa svojim prijedlozima i idejama za unapređenje poslovanja.

3. Velikodušna primanja s burze

Gubitak posla u Danskoj nije tako veliki problem kao, primjerice, u Hrvatskoj jer radnik nakon otkaza još naredne dvije godine prima 90 posto plaće, što mu ostavlja dovoljno prostora i vremena da se snađe te reorganizira karijeru i život.

4. Ulažu u svoje zaposlenike

Još u 19. stoljeću, Danci su shvatili važnost cjeloživotnog obrazovanja u koji od tada neprestano ulažu. Od plaćenih edukacija, seminara i networkinga pa sve do mogućnosti raznih oblika prekvalifikacija i savjetovanja prilikom odabira studija.

5. Sretni na poslu

Među inim razlikama, tu je i jezik koji ima, ili nema riječi koje označavaju određene pojmove. I dok japanski jezik za riječ posao koristi riječ karoshi, što znači “umoran od posla”, Danci imaju riječ arbejdsglæde koja se prevodi u kontekstu “sretan na poslu”. Te riječi čine veliku razliku – kako u vokabularu, tako i u samom pristupu poslu i očekivanjima od njega.