Zašto nam muhe toliko dosađuju?

Bilo da smo na suncu ili u hladu, muhe nam nikada ne daju mira i stalno slijeću na nas.

Francuski sajt Atlantico pitao je stručnjaka zašto se muhe sistematski lijepe za ljude.

“To nije baš tako sistematski. Pojedine muhe će samo oblijetati oko nas. One pokušavaju da dođu do mineralnih soli, posebno natrija, prisutnih na našoj koži i u našem znoju, pa i u našim suzama. Pojedine muhe privlače urin i izmet, koji, također, sadrže mineralne soli”, objasnio je Emmanuel Delfosse sa Prirodnjačkog muzeja u Parizu.

Drugi motiv im je polaganje jaja: muhe slijeću na ljude da bi položile jaja u njihovom ranama.

Na pitanje da li pojedini sastojci u ljudskoj krvi privlače muhe, francuski naučnik odgovara da krv nije odlučujući element.

“Pojedinim muhama se može dopasti neka krv, ali ne postoji ‘idealna krv’ za muhe s obzirom da je svaki čovjek poseban, pa tako i njegova krv. Više je ovdje riječ o mirisima i toploti. Mirisi su ključni faktor. Znamo, naprimjer, da posebno trudne žene privlače muhe. To je posljedica hormona koji imaju ‘atraktivan’ miris. To je slučaj i sa osobama koje koriste parfeme: pojedini mirisi privlače ove insekte koji se posebno razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama”, napomenuo je Delfosse.

Upitan da li nedostatak higijene predstavlja faktor privlačnosti, on je odgovorio da to može biti slučaj jer prljavština privodi prodorne mirise.

Kada se više znojimo, ako nam je odjeća zaprljana, a mirisi su pojačani tjelesnom toplotom, muhe postaju još agresivnije, prenosi Tanjug.

Poznato je, također, da muhe posebno privlači i gnjilo voće. To je naročito slučaj sa bananama. Privlače ih i stajsko đubrivo, izmet i leševi u stanju raspadanja, ali suprotno uvriježenom mišljenju, ako vam muhe dođu u goste to ne znači da vam je kuća prljava, već jednostavno zato što su vam prozor ili vrata ostali otvoreni.

Ne ponašaju se ovako samo muhe, već i neki drugi insekti, istakao je Delfosse. Komarce privlače toplota, boje i mirisi, a leptire boje, različite u zavisnosti od vrste, ali svakako plava.

Nezavisne.com

Možda vam se svidi

Comments are closed.