Zašto masakr u Las Vegasu nije teroristički napad?

Jučer se u Las Vegasu dogodio najveći masovni pokolj vatrenim oružjem u novijoj američkoj povijesti.

Stephen Paddock je s 32. sprata hotela Mandalay Bay otvorio vatru na posjetitelje country muzičkog festivala koji se održavao u samom centru Las Vegasa. Hicima iz automatskog oružja ubio je 59 ljudi, a ranjeno ih je 529.

Nedugo nakon napada policija je utvrdila da napad ne tretira kao terorizam, što je izazvalo niz burnih reakcija po društvenim mrežama. Naime, uvjereni su da bi napad bio klasificiran kao teroristički da je napadač bio musliman.

Terorizam podrazumijeva ideološki motiv

Ali, to jednostavno nije istina. Ne samo da je u novijoj povijesti zabilježen niz terorističkih napada koje nisu počinili muslimani, pri čemu je najpoznatiji primjer bombaški napad u Oklahoma Cityju koji je izveo Timothy McVeigh 1995. godine, nego je odgovor na pitanje zbog čega masakr u Las Vegasu nije terorizam zapravo prilično jednostavan.

Naime, riječi imaju svoje značenje, a riječ “terorizam” po definiciji uključuje neku vrstu političkog ili vjerskog motiva za napad. Terorizam jest sijanje panike i straha u javnosti, što se definitivno dogodilo i u Las Vegasu, ali isključivo s ciljem ideološkog utjecaja na društvo.

Postoje vrste zločina koje mogu posijati strah i paniku u društvu, a da se pritom ne radi o terorizmu. Genocid je, na primjer, jedan od najstrašnijih zločina koje je moguće počiniti, ali niko ne tvrdi da je genocid nužno terorizam, iako “terorizira” cijelu populaciju.

Zločin nije ništa strašniji ako ga zovemo terorizmom

Današnjim društvom provlači se ideja po kojoj je zločin “gori” ako se klasificira kao terorizam, iako za to ne postoji nijedan dobar razlog. Psihopat koji s prozora svoje hotelske sobe pobije 59 ljudi automatskim oružjem i rani ih više od 500 nije ništa manji zločinac jer se ne radi o terorističkom napadu.

Ako svaki zločin koji nas zgrozi i posije paniku proglasimo terorizmom, riječ terorizam će potpuno izgubiti svoje značenje i postat će neupotrebljiva.

Što se tiče jučerašnjeg masakra u Las Vegasu, policija nije našla ni trunku dokaza da je napadač, 64-godišnji bijelac Stephen Paddock, imao bilo kakav politički ili vjerski motiv za pokolj koji je počinio.

Pravilna klasifikacija zločina nije nebitna

Zbog toga se, barem dok takve informacije ne postanu poznate, jučerašnji pokolj u Las Vegasu, koji je po broju žrtava najsmrtonosniji masovni pokolj vatrenim oružjem u novijoj povijesti SAD-a, ne može zvati terorističkim napadom.

Klasifikacija zločina je važna, jer bi precizno definiranje problema trebalo usmjeriti i vođenje politika prema rješavanju takvih problema.

Obzirom da su terorizam s jedne strane i masovni pokolji “usamljenih vukova” bez ideološke podloge različita vrsta zločina koja zahtijevaju različite odgovore društva, jasno je da nema nikakvog smisla u proglašavanju jučerašnjeg napada terorističkim niti ga se time na bilo koji način “jače” osuđuje. (Index)

Možda vam se svidi

avatar