Zašto je policija počela istraživati Anu Bučević

Policija je zaprimila prijavu Ministarstva zdravstva protiv Ane Bučević, popularne motivacijske govornice. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je “Indexu” da je primilo prijavu i počelo rad na njoj, a Ministarstvo zdravstva ju je nakon otvorenog pisma psihijatra Hermana Vukušića objavljenog na “Indexu” prijavilo za nadriljekarstvo.

Brza reakcija Ministarstva zdravstva

Podsjećamo, “Index” je u petak objavio otvoreno pismo u kojem je psihijatar pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da prijavi Anu Bučević. Samo nekoliko sati kasnije Ministarstvo je potvrdilo da će podnijeti krivičnu prijavu policiji, što je ove sedmice i napravilo.

Bolesni su sami krivi

Ana Bučević inače je po zvanju profesorica kineziologije koja, po svojim vlastitim riječima, već godinama podiže svijest o djelovanju zakona privlačenja na život pojedinca, te podsjeća ljude o njihovoj sposobnosti kreiranja vlastitog života, napisao je psihijatar u pismu ministru zdravstva.

Vukušića je na djelovanje potaknuo članak “Indexovog” novinara Nenada Jarića Dauenhauera s kraja prošle godine u kojem je detaljno opisao metode Ane Bučević i zašto su opasne, pogotovo za oboljele od anksioznih i depresivnih poremećaja.

Krivnja za izostanak promjene i poboljšanja pripisuje se samoj osobi uz optužbu da se nije dovoljno potrudila, umanjuje se ozbiljnost njenih teškoća i vjerovatnost da se osoba obrati stručnjacima koji joj mogu pomoći. Koliko god se zavodljivo činilo da se depresija može liječiti samouvjeravanjem, pravilnim vibracijama, pozitivnim izrekama, odnosno izbjegavanjem odlaska psihijatru ili psihologu, nažalost, to nije i učinkovito, a dugoročno je i štetno – rekla je Anita Lauri Korajlija, predstavnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju Filozofskog fakulteta.

Kazna i do 15 godina

Tada je reakcija Ministarstva zdravstva izostala, no nakon otvorenog pisma ipak su odlučili djelovati i podnijeti krivičnu prijavu. Koliko krivični zakon ozbiljno shvata nadriljekarstvo, najbolje pokazuju propisane kazne. U najlakšem slučaju kazna može biti do godinu, ali ako se dokaže da je neko nadriljekarstvom ozbiljno naštetio bolesnoj osobi ili prouzrokovao smrt svojim savjetima ili tretmanima, kazna može biti i do 15 godina zatvora. Za sada takvih dokaza protiv Ane Bučević nema.

Bučević tvrdi da nije nadriljekar

Nakon objave otvorenog pisma i najave krivične prijave, oglasila se i Ana Bučević.

U svom radu nikada niti jednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno. S obzirom na to da sam apsolutno svjesna snage vlastitih uvjerenja, preporučujem sudionicima edukacija da snagom svog uvjerenja potaknu djelovanje lijekova koje uzimaju ili metode liječenja koju koriste. Nikada, ali baš nikada tokom mog javnog rada nisam naišla na niti jedan primjer kojem je štetilo osvještavanje o snazi misli, uvjerenja, vibracije, te sposobnosti našeg tijela kao nevjerovatno energetskog sistema da snagom vjere, uvjerenja, misli i emocija pomognemo sami sebi u iscjeljenju. Željela bih, također, napomenuti da postoje brojni naučni dokazi i priznata istraživanja o tome što smo sve kadri napraviti snagom uma i vlastite vibracije – napisala je Ana Bučević.

Njen slučaj preuzela je Policijska uprava splitsko-dalmatinska, koja je već krenula u provjeru navoda iz prijave Ministarstva zdravstva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Pred sezonu monsuna jedan starac je kopao rupe u svojoj bašti. – ”Šta radiš?” – pitao ga je susjed. – ”Sadim mango”, odgovorio je starac. – ”Zar misliš da ćeš stići da probaš plodove?” … – ”Ne, tako dugo neću poživeti, ali drugi hoće. Palo mi je na pamet da sam čitavog života jeo mango koji su drugi sadili. Ovo je moj način da im zahvalim.” 💫 #safariduha#motivationalspeaker

Objavu dijeli 💕Ana Bučević 💕 (@safariduha) Ožu 24, 2019 u 12:30 PDT

Možda vam se svidi

Leave A Reply