Zašto dijete nikad ne smije sjediti u ovom položaju?

Razvoj djeteta sastoji se od raznih faktora, a jedan od njih je i pravilno sjedenje. Obraćati pažnju na to kako vaše dijete sjedi i važnije je nego što ste možda mislili.

Naime, stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center došli su do zaključka da popularna dječja sjedilačka poza na podu u kojoj dijete svaku nogu drži s jedne strane tijela sa savinutim koljenima čineći s nogama oblik slova W može štetiti kasnijem razvoju djeteta.

“Stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center upozoravaju da popularna dječja sjedilačka poza u kojoj dijete nogama čini oblik slova W može štetiti razvoju djeteta “

Kod djece koja sjede u tom položaju i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja.

Također, može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sjedenje u ovom položaju može rezultirati i time da su nožni prsti uvijek okrenuti prema unutra.

Dakle, vrlo je bitno da roditelji potiču svoju djecu da sjede u sigurnijim i zdravijim položajima kao što je sjedenje prekriženih nogu, sjedenje na boku ili sjedenje na podu tako da su noge ispružene ispred djeteta. (Avaz.ba)

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar