Žarišta zaraze na francuskim univerzitetima lekcija Evropi

0

Od početka rada francuskih univerziteta ovog meseca pojavilo se najmanje desetak žarišta bolesti KOVID-19 što je znak upozorenja za zemlje širom Evrope u kojima se većina univerziteta sprema da narednih nedelja počne predavanja i istraživanja.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Vraćamo se na univerzitet u uslovima koji su pomalo ekstremni i bojimo se da bismo mogli dobiti KOVID-19“, rekla je o gužvi na univerzitetu Elize Žilber(20) koja studira književnost na Sorboni.

Dosadašnje iskustvo Francuske suprotno je onome što se dešava u Velikoj Britaniji, gde promene izazvane pandemijom znače da će univerzitetski život izgledati mnogo drugačije nego pre. Nemačka i Italija takođe prilagođavaju svoje visoko obrazovanje sanitarnim zahevima zbog pandemije.

Francuska vlada bila je odlučna da vrati djake i studente u učionice da bi premostila nejednakosti u obrazovanju koje je pandemija pogoršala. Vlada je pozvala gradjane da se vrate na radna mesta da bi reanimirali ekonomiju i „naučili da žive s virusom“.

Na univerzitetima je ove godine glavna novina obavezno korišćenje sanitarnih maski sve vreme. Ali održavanje rastojanja među studentima izgleda nemoguće na mnogim mestima.

Neki studenti se na to žale na društvenim mrežama, objavljujući fotografije prepunih učionica i hodnika.

Navode i da nema sapuna za pranje ruku i da se izmedju predavanja ne dezinfikuju učionice, od kojih su neke bez prozora, te nema ni provetravanja.

„Prilično je teško“, rekla je Franciska Hajmburger, pomoćnica direktora Engleskog odeljenja Univerziteta Sorbona. „Nemamo dodatnih nastavnika, nemamo više prostora“.

Hajmburger je rekla da nastavnici neće kažnjavati studente zbog izostanaka povezanih s pandemijom. „Imala sam studente koji žive s bakom i dekom, a strahuju da im ne donesu virus“, rekla je ona.

Mnogi studenti su ljuti jer su francuske vlasti nedavno jačanje epidemije uglavnom pripisale zabavama studenata.