Zapalila kuću u kojoj živi sa snahom: “Uljem u ibriku zalijevala sobu po sobu”

Starici Veri Tatić (77) iz Laktaša, koja je zapalila kuću svoje snahe u Glamočanima kod Laktaša, prijeti i do 12 godina robije. U članu “Paljevina” Krivičnog zakona RS objašnjeno je da će onaj ko zapali tuđu kući ili stan i pričini veliku materijalnu štetu biti kažnjen od 2 do maksimalno 12 godina zatvora.

Tatićeva je požar podmetnula u nedjelju oko ponoći, prethodno zalivši sobe u kući uljem kako bi se vatra što prije proširila i zahvatila veći dio kuće, javlja Sprskainfo.

Tokom uviđaja policija je pronašla posudu sa kojom je starica polijevala prostorije, ali je motiv zbog kojeg je Tatićeva zapalila kuću bliskog člana porodice ostao nejasan.

Materijalna šteta procijenjena je na oko 50.000 maraka, dok je Tatićeva nakon kriminalističke obrade puštena da se brani sa slobode.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, izjavila je da je požar prijavljen u nedjelju oko pola sata iza ponoći.

– Tokom uviđaja utvrđeno je da je V.T. iz Laktaša iskoristila odsustvo vlasnika i zapalila jednu prostoriju u kući, nakon čega je plamen zahvatio cijelu kuću, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu oko 50.000 maraka – izjavila je portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje kako je osumnjičena ispitana u policiji zbog sumnje da je počinila krivično djelo “Paljevina”.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naredio da se u redovnoj proceduri dostavi izvještaj protiv Vere Tatić.

Komšije starice u nevjerici su prepričavali ono što se dogodilo, pokušavajući utvrditi motiv paljevine.

– Vera je živjela zajedno sa snahom Zoricom i, koliko znam, nije bilo nikakvih problema između njih dvije. Zorica je u međuvremenu otišla na odmor, a starica je ostala sama u kući i ko zna šta joj je prošlo kroz glavu da zapali kuću u kojoj je živjela – ispričala je komšinica koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

Dodala je da je kuća u vlasništvu Zorice, te da je renovirana nedavno.

– Znam da je Zorica skoro renovirala kompletnu kuću, promijenila stolariju, fasadu i unutra sve, ali nije mi jasno zašto je starica ovo učinila – zapitala se i druga komšinica.

Dok se spremala da ode na spavanje komšinica priča da je prvo čula neko pucketanje.

– Mislila sam da neko uzima kukuruze iz njive, takvo sam pucketanje čula, kao lompljenje stabljika. Kada sam izašla pred kuću vidjela sam dim, a ubrzo i Zoričinu kuću kako je sva u plamenu. Ispred kuće stajala je Vera, pa sam rekla “hvala Bogu, nije se starici ništa dogodilo” – prisjetila se komšinica dodavši kako je pomislila da je požar izazvala struja ili staričina nepažnja.

Međutim, pravi šok uslijedio je nakon što je policija obavila uviđaj.

– Tek tada smo saznali da vatra nije planula usljed nekog kvara ili nepažnje, već je Vera podmetula požar. Ne samo da je podmetnula požar, već je toliko uporna bila da uništi čitavu kuću da je sa uljem u ibriku zalijevala sobu po sobu kako bi se vatra što prije raširila – ispričala je komšinica osumnjičene.

Izvor iz istrage objasnio je da je starica nakon podmetanja požara, oko ponoći, mirno izašla iz zapaljene kuće, pozvala svoje rođake koji žive nekoliko kilometara dalje i rekla im da dođu do kuće.

– Dok su rođaci došli, kuća je već bila u plamenu. Pozvali su vatrogasce koji su sa dva vozila uspjeli spriječiti da se požar ne proširi na druge objekte u dvorištu – objasnio je izvor iz istrage.

Posljedice požara i juče su bile jasno vidljive u sada već napuštenoj kući. Vatra je uništila gotovo svu unutrašnjost do neprepoznatljivosti.

Možda vam se svidi

avatar