Zakir Plasto iz Doboja kod Kaknja: Kaligrafija je zanimljiv, koristan posao koji ima svoj značaj i veličinu

Zakir Plasto je sa svojom tročlanom porodicom nastanjen u naselju Studenci u MZ Doboj, Rođen je 19.01 1969 u Kaknju gdje završava srednju strušnu školu i stiče zvanje Rukovodilac teških mašina. Njegov radni angažman je na poziciji viljuškariste u Tvornici Cementa Kakanj. Ova zanimljiva neobična kakanjska priča je čakala svoje trenutke. Nakon što smo pogledali kaligrafske radove, shvatili smo da se ovdje ne radi o amaterizmu, jer u ove radove je sam autor unio mnogo sebe, svog umijeća, dosta truda i uloženog vremena je posvećeno vjerskim motivima. I značaju.Zakir nam je istakao sljedeće:

1.Odakle interesovanje za kaligrafijom kojojm se bavite, otkada to traje? Na čiju inicijativu, je li bilo praktičnih radovaili je to jednostavno genetski dar?

Svoje slobodno vrjeme želio sam iskoristiti na sjećanje našeg Uzvišenog Gospodara Allaha dz.š. Budući da sam se ranije bavio stolarskim poslovima i zavolio radove na drvetu, odlučio sam da svoje slobodno vrjeme posvetim kaligrafiji. Pored kaligrafije autor sam izdate knjige pod nazivom „Pud do dženneta“, islamska poezija. Utoku je priprema i druge knjige Innsa Allah. Kaligrafijom se aktivno bavim tek dvije godine. Nisam imao praktičnih radova, jednostavno sam dobio inspiraciju

2.Koliko ste radova do sada izrezbarili i koja tehnika je u pitanju?

Do sad sam uradio oko 20-ak kaligrafskih radova.Koristio sam se obradom drveta dijelom mašinski a ostalo ručno, poput ispisa harfova i rezbarenja slova.

neki od zahtjevnih radova autora  (4)3.Da li je bilo nekih izložbi ili promocija ovih radova?

Do sada nije bilo neke veće promocije ili izlaganja mimo kuće, mada sam počeo razmišljatio nekoj izložbi u našem lokalnom području.

4. Po Vašem mišljenju, kakvu budućnost ima kaligrafija na našim prostorima, prvenstveno počevši od našeg grada?

U ovom takoreći hobiju se upoznaju slični ili isti radovi drugih atora, tako da naravno poznajem još par ljudi koji se bave kaligrafijom . lično, ja bih volio i nastojat ću da moj sin to nastavi da radi ,mislim da je to zanimljiv i koristan posao, odnosno zanimacija a dijelom ima za cilj da djecu skloni sa ulice ili nekorisnog rada.

neki od zahtjevnih radova autora  (3)5. U čemu se ogledaju ovi radovi, jesu li to motivi, uklesavanja hadisa, ajeta na drvenu površinu i po čemu su ti radovi značajni ponaososb?

To su većinom ajeti iz časnog Kur'ana ,Allahova imena i imena poslanika a.s. i njihova značenja. Za mene je svaki rad poseban i uvjek volim nešto novo probati, što nisam do sada rezezbario.

Zakir PLasto - kaligrafija kao koristan posao ili hobi ima značajn i vrijednost

6. Koliko treba odricanja, odnosno vremena za jedan kompletan rad?

Sve zavisi od veličine Levhe i koliko su zahtjeni ajeti koje radim i to radim poslije radnih obaveza u slobodno vrjeme . Recimo, kad bi radio po čitav dan za manje radove mi treba 5 a za veće i do 15-ak dana

Kroz razgovor sa našim sagovornikom smo shvatili da kaligrafija u Kaknju ima svoju budućnost a to se ogleda i u ovakvim i sličnim radovima drugih autora. Mi Vam ovom prilikom objavljujemo nekoliko fotografija kaligrafskih radova Zakira Paste koji je jedan od primjera korisnog rada naše zajednice.

(kakanj-x/Hamid Hadžić)

Comments are closed.