Zagreb dobija Muzej čokolade

0

Zagreb će sutra dobiti Muzej čokolade, koji će pored te poslastice prikazati i niz edukativnih, istorijskih i kulturnih sadržaj, ali i zabavne interaktivne segmente u kojima posjetioci mogu da uživaju svim čulima.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na ulazu posetioci dobijaju kutijicu sa uzorcima čokolade koje mogu da probaju dok obilaze postavku, u skladu s epohom koju razgledaju, od kakaovca, preko likera do sve popularnije ružičaste, rubi čokolade, kao četvrte vrste nakon tamne, mliječne i bijele.

Ružica Božić Cerovac, koja je sa suprugom pokrenula projekt, kaže za Hinu da se ideja za osnivanje muzeja stvorila poslije njihovih posjeta sličnim muzejima u svijetu, koji su uglavnom utemeljeni na suvoparnom prikazivanju istorije.

Izložene su i posude iz kakvih su pili astečki i majanski vladari, kao i mali mlin za dobijanje finog praha od kojih su pravili čokoladni napitak.

U mljevenju zrnja moći će se oprobaju i posetioci, ali će, s obzirom na to da je kakaovac bio sredstvo palaćanja, saznati i koliko je zrna vredila jedna papričica, a koliko ćuran.

Druga prostorija podsjeća na ključne događaje iz 16. veka, kada su u Južnoj Americi konkvistadori pokorili indijanske kulture, probali xocolatl, toplu kakaovu tečnost i odnijeli kakao u Europu.

Izložene su i molinille, alat koji se rotirao između dlanova za izradu pjene.

Tu je i replika krune astečkog vladara Montezuma koga je porazio i prevario španski konkvistador Ernan Kortes, koji je 1528. donio kakaovac i recepturu za njegovu pripremu na španski dvor, gdje su ga uz neke izmjene prihvatili kao napitak.

Slijedi soba s atmosferom francuskog dvora, na kojem se odvijao bogat društveni život koji je uključivao i ispijanje napitka od čokolade.