Zabranjeno paljenje vatre u blizini šume: Kazne u Sarajevu i do 12.000 KM

Kako su proljetni radovi, koji podrazumijevaju spaljivanje suhe trave, granja i niskog rastinja već počeli, iz KUIP-a KS skreću pažnju da se vatra u šumama i na šumskom zemljištu može ložiti samo na određenim i obilježenim mjestima, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti.

Svako nepropisno loženje vatre na otvorenom evidentiraju čuvari šuma Uprave za šumarstvo KS, koji zapisnike o utvrđenom činjeničnom stanju dostavljaju inspekcijskim organima na nadležni postupak – kazala je “Feni” glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Dodala je da su Zakonom o šumama KS za nepridržavanje navedenih odredbi propisane novčane kazne za korisnika šuma, ili drugu pravnu osobu koja loži ili dozvoli loženje vatre, u iznosi od 10.000 do 12.000 KM, a za fizičku osobu od 200 KM do 1.500 KM.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, iz KUIP-a KS napominju građane da odmah obavijeste vatrogasce na broj telefona 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121, ili policiju na broj 122.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar