Zabilježeno prekoračanje graničnih vrijednosti pojedinih zagađujućih materija u zraku

Općinski načelnik Nermin Mandra, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, proglasio je danas  „EPIZODU PRIPRAVNOSTI”.

Odluka o proglašenju „EPIZODE PRIPRAVNOSTI“ donesena je  na osnovu činjenice da je zabilježeno prekoračenja graničnih  vrijednosti pojedinih zagađujućih materija u zraku  i da je Federalni hidrometeorološki zavod proglasio stabilnu vremensku situaciju karakterističnu po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati.

U nastojanjima da trenutno stanje bude predstavljeno u pravoj slici, te da izbjegnemo svaki oblik nepotrebnog paničnog promišljanja, građanimo želimo pojasniti karakter proglašene epizode pripravnosti.

Epizoda pripravnosti ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštite zdravlja ljudi i imovine. Radi se o prvoj fazi koja podrazumijeva poduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se poduzimaju u slučajevima potrebe za proglašenjem epizoda upozorenja ili uzbune.

“Pripravnost” je proglašena i u Kantonu Sarajevo, te drugim sredinama.

Koncentracija zagađujućih materija, na sreću, u Kaknju je još uvijek daleko od alarmantnih pokazatelja koji bi iziskivali proglašenje epizoda upozorenja i uzbune.

Dakle, apeliramo da  umjesto paničnog promišljanja postupci građana budu u skladu sa razumnim promatranjem apela koje upućujemo.

Stoga, građanima Kaknja, posebno starim i iznemoglim licima, bolesnim osobama i drugim osjetljivim kategorijama, upućujemo apel da smanje kretanje u blizini saobraćajnica, ložišta, dimnjaka i sl. Ovaj apel odnosi se na stanovnike gradskih i prigradskih naselja, ali i na mještane u selima obzirom na nepostojanje daljinskog grijanja u brojnim naseljenim mjestima i prisutnost velikog broja kućnih ložišta.

Preporučujemo izbjegavanje nepotrebnog boravka na otvorenom prostoru u područjima zagađenog zraka, korištenje javnog prevoza umjesto ličnih motornih vozila, te boravak u planinskim predjelima.

Od privrednih i drugih subjekata koji učestvuju u primjeni Plana interventnih mjera očekujemo savjesno postupanje u skladu sa internim interventnim planovima, u cilju smanjena emisija iz proizvodnih postrojenja.

Apeliramo  na smanjenje emisija iz ložišta i ostalih izvora korištenjem ekološki prihvatljivijih energenata (drvo, električna energija).

Općina Kakanj će izvršiti kontrolu svih kotlovnica (do 250 kW) koje emitiraju velike količine zagađujućih materija, te će vlasnike upozoriti na proglašenu epizodu pripravnosti, te shodno tome, preporučiti korištenje ekološki prihvatljivijih energenata, te sugerisati da se ne smije vršiti spaljivanje kućnog otpada u kotlovnicama.

O prestanku „EPIZODE PRIPRAVNOSTI“ javnost će biti blagovremeno obaviještena. Prestanak “EPIZODE PRIPRAVNOSTI” može biti proglašen ukoliko dođe do promjene vremenske situacije ili ukoliko dođe do pada vrijednosti koncentracija zagađujućih materija u zraku.

(Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Comments are closed.