Za Davida i Dženana: Maratonac i humanista Petar Blažić biciklom stiže iz Banja Luke u Sarajevo

Petar Blažić (65), književnik, maratonac i humanista koji je od 5. do 8. juna pješačio od Banja Luke do Sarajeva kako bi odao počast ubijenim mladićima Davidu Dragičeviću i Dženanu Memiću, odlučio se na novi humani podvig. On će ponovo preći isti put ali biciklom.

Iz Banja Luke polazi 20. jula u 8:30 sa mosta u Trapistima odakle započinje svaku svoju humanu misiju. U 9 sati Blažić će biti na Davidom trgu (Trg Krajine u Banja Luci) gdje će odati počast i krenuti na put dug 200 km.

Blažić je u svojoj objavi na Facebooku podsjetio da je maratonac i humanista Mahir Mujić trčeći od Sarajeva do Banja Luke odao počast dvojici mladića i na taj način spojio dva grada. Mujić je iz Sarajeva krenuo 4. jula, a u Banja Luku stigao 7. jula na velike proteste za Davida Dragičevića gdje su bili i članovi porodice Memić.

Blažić navodi kako je nakon svega osjetio potrebu da ponovo nešto slično uradi.

– Davno sam shvatio, da se čovjek mora svakodnevno nadograđivati, kako bi bio bolji i plemenitiji…. Zbog toga ću prijeđene kilometre razastirati, poput svjetlosnih snopova pronalazeći put, kako bi u ovoj atraktivnoj zemlji prepoznali sebe.

Blažić će 20. jula prenoćiti u Travniku odakle će 21. jula krenuti prema Sarajevu. Očekuje se da oko 17 sati bude kod spomen-obilježja Dženanu Memiću u Velikoj aleji. U 18 sati na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu bit će održani veliki protesti porodice Memić nakon oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću kojima se sudilo za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti 22-godišnjeg Dženana Memića.

Porodica će i na ovim protestima tražiti novu istragu, otkrivanje istine kao i svih onih koji su na bilo koji način spriječili da se sazna istina o ubistvu Memića 8. februara 2016. godine.

Blažić je tokom prošle svoje humane misije jednu dionicu prešao pješke zajedno sa Dženanovim ocem Murizom Memićem. Također je na spomen-obilježju Ranjeni kamen u Velikoj aleji odao počast i položio cvijeće.

Možda vam se svidi

Leave A Reply