YouTube od sada omogućava upload i pregled video zapisa iz različitih uglova

Najpopularniji svjetski servis za pregled video sadržaja, YouTube, objavio je kako sada podržava mogućnost uploada i pregleda video snimaka pod uglovima do 360 stepeni

Neke od kamera koje su kompatiblne sa ovom novom uslugom su Bublcam, 360cam od Giroptica, Allie IC od Real Techa, SP360 od Kodaka i RICOH THETA. Ovo znači da se video zapisi mogu gledati iz bilo kog pravca ili perspektive, umjesto samo jedne, one prema kojoj je kamera postavljena. Cijene 360 stepenih kamera variraju u rangu od $300-$1,000, prenosi Forbes.

Sa ovom novom opcijom proizvođači video sadržaja i veliki brendovi biće u prilici gledaocima da ponude jedinstveni ugođaj omogućavajući im pregled sadržaja iz različitih uglova.

“Dijelite nevjerovatne videe sa svojim fanovima svakog trenutka tokom dana, ali, šta ako ste u prilici podijeliti nešto još i više? Na primjer, podijeliti kompletan trenutak koji snimate?”, piše na zvaničnom blogu YouTube. “Možete pružiti gledaocima mogućnost da vide binu i publiku na vašem koncertu, nebo i zemlju dok letite padobranom, ili čak kreirate vlastitu avanturu gdje će ljudi moći vidjeti ono što žele. Samo vi znate šta je moguće”.

Nakon što se video postavi na YouTube kanal, dovoljno je postaviti miš na video i povlačiti ga u različitim pravcima kako bi se zapis posmatrao iz različitih uglova. U lijevom uglu se nalazi se nalazi navigaciona kontrola. Ako koristite YouTube na Android uređajima tada je dovoljno jednostavno okretati tablet ili smartphone u različitim pravcima.

Trenutno je ova usluga podržana samo na Google Chromeu za desktop računare, te u sklopu YouTube aplikacije za Android uređaje. Iz YouTubea su saopštili da će i vlasnici iPada i Iphonea uskoro moći uživati u novim mogućnostima. YouTube takođe ima planove da kreira platforme za virtuelnu stvarnost koje će biti najbolji način za gledanje impresivnih sadržaja.

Za sada, treba imati na umu da kvalitet i rezolucija ovih zapisa nije na nivou dosadašnjih, standardnih. U videu pogledajte kako izgleda ova nova usluga

Možda vam se svidi

Comments are closed.