Vučića pitali šta kaže Srbima koji žele RS pripojiti Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd čini sve što može da bude veoma konstruktivni partner BiH, kao što to čini i s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Zahvalan sam premijerima Albanije Ediju Rami i Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu što su sa mnom pokrenuli projekt koji mnogi nazivaju “mini Šengen”, a koji predviđa slobodan protok između naših zemalja – rekao je Vučić za francuski “Figaro”.

Upitan šta kaže Srbima koji žele priključenje Republike Srpske Srbiji, Vučić je rekao da Srbija mnogo investira u Republiku Srpsku, ali da priznaje teritorijalni integritet BiH.

Kada je riječ o Kosovu, Vučić je rekao da je tamo situacija teška jer Priština ne čini ništa da se pronađe kompromisno rješenje, a Albanci i dalje teže “velikoj Albaniji” i žele da dominiraju Balkanom.

Albanci su uspostavili nove nacionalne interese koji imaju za cilj dominaciju na Balkanu. Tako je 28. novembar nacionalni praznik Albanije, a Aljbin Kurti, koji je pobijedio na izborima, već je najavio veliki marš ka Tirani i napao Ramu, s obzirom na to da se protivi politici saradnje na Balkanu koju podržava albanski premijer – rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao da želi da ih poboljša, jer strateški gledano Srbi i Hrvati nemaju razloga da se spore, prenose beogradski mediji.

On je odnose sa Slovenijom ocijenio kao izvanredne i dodao da Slovenci imaju probleme s Hrvatima, ali ne sa Srbijom, prenosi “Srna”.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply