15 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

VUČIĆ STAO U ZAŠTITU ŠEŠELJEVIH RADIKALA: “Nećemo izručiti Radetu i Jojića”


Vučić je za televiziju B92 17. aprila rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

“Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe”, rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Liu Daćun, postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv Radete i Jojića, donio je odluku da od predsjednika Mehanizma zatraži da obavijesti Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Vjericu Radetu i Jojića.

U odluci objavljenoj na sajtu Mehanizma 16. aprila, sudija je naveo da je Statut Mehanizma iznad zakonodavstva i odluka srpskog pravosuđa.

Sudski Mehanizam u Hagu, koji je nasljednik Haškog tribunala, do danas je više puta od vlasti Srbije tražio izručenje Radete i Jojića da bi im sudio po optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenje mita svjedocima u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja,prenosi Slobodnabosna

Šešelj je 2018. godine, osuđen pred Mehanizmom na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj nije otišao u zatvor jer mu se uračunalo vrijeme koje je proveo u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO