Vučić poručio da će riješiti nesuglasice sa SAD-om oko ruskog oružja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak u Ženevi da građani Srbije ne trebaju brinuti o mogućnim sankcijama Sjedinjenih Država o kojima mediji špekuliraju zbog kupnje ruskog naoružanja, ustvrdivši kako će riješiti eventualne nesuglasice s američkim partnerima.

Vučić je ocijenio da neki u Srbiji šire takve priče ne bi li unijeli dozu nesigurnosti i straha i naglasio kako “Srbija vodi odgovornu politiku“, da bi izbjegla “bilo koju vrstu problema“.

On je uvjeren da će uspjeti riješiti sve eventualne nesuglasice s američkim partnerima “kao i do sada“.

Mediji su kao potencijalni problem koji bi Srbija mogla imati naveli nabavu ruskog naoružanja, a ta se vijest pojavila nakon što je objavljeno da Srbija od Rusije nabavlja sustav “Pancir”, kombinirani sustav kratkog do srednjeg dometa zemlja-zrak projektila i protuzračnog topništva.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer istaknuo je, tijekom nedavnog posjeta regiji, zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje.

Naravno da smo zabrinuti, ne samo zbog raspoređivanja ruske vojne opreme, nego i zbog mogućnosti da Srbija nabavi velike ruske vojne sisteme“, rekao je Palmer za sjevernomakedonsku televiziju Elsat.

Američka diplomacija reagirala je na razmještaj S-400 i Pancira prije dvije sedmice u Srbiji, kada su ti najsavremeniji sistemi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe “Slavenski štit 2019.”

To je prvi put da su ti sistemi poslani u inozemstvo radi učestvovanja u manevrima, objavilo je rusko ministarstvo obrane, piše “Hina”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je tada kako Srbija nema novca za kupnju tako sofisticiranog i skupog oružja kakav je sistem S-400.

Možda vam se svidi

Leave A Reply