Vučić – Fabrici: Puna podrška Srbiji u provođenju reformi na putu ka EU

0

Kako je saopšteno iz Vučićevog ureda, posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Razgovaralo se o i predstojećem godišnjem izvještaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, kojeg je obavijestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu, te naglasio kako je uloga Evropske unije u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Vučićevog ureda, posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije. Razgovaralo se o i predstojećem godišnjem izvještaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Navode kako se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije COVID-19, kao i o njenim ekonomskim posljedicama te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unaprijedi.

Vučić je zahvalio Fabriciju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrijednosni doprinos napretku Srbije te, kako se u saopćenju navodi, dodao da je “politika naše zemlje u cijelosti usmjerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju”.

Navodi se da je Vučić rekao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i cijeli region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Istakao je da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije i dugoročno opredjeljenje, što se vidjelo i tokom pandemije COVID-19.

“Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarnosti koju je pokazala prema Srbiji, ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama COVID-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama”, rekao je.

Fabrici je poručio, kako se navodi u saopćenju iz Vučićevog ureda, da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv COVID-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirua, te dodao da je Srbija “pokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu”. Potrebno je istakao da niko ne znam koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri u svim daljim aktivnostima usmjerenim ka suzbijanju posljedica pandemije.

Vučić je rekao i da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja s kojima se EU suočava.