Vučić: Dolazim u Srebrenicu uz sve rizike, spreman sam pognuti glavu pred žrtvama

Na današnjoj press konferenciji za medije, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je govorio o odnosu Srba i Bošnjaka i osvrnuo se na pitanje Rezolucije o Srebrenici. “U Srebrenici se dogodio težak zločin i Srbi kao stradali narod, narod koji je od svih ratova najviše stradao; da bi pokazao svoju veličinu mora da pokaže da poštuje tuđu patnju i tuđu bol”, kazao je.

Dodao je još da “ne umijemo da veličamo svoje žrtve bez da poštujemo tuđe”. Naglasio je da je odnos prema Rezoluciji o Srebrenici drukčiji od bilo čijeg odnosa. “Moramo da pokažemo i muke i patnju i bol, ako hoćete da razumijemo mržnju i bol Bošnjaka koji su prošli kroz pakao Srebrenice”. “Nećemo da krijemo prezir i nećemo se prestati boriti protiv onih koji su okaljali obraz Srba i učestvovali u ovom strašnom zločinu”, dodao je on.

Istakao je da je spreman “pognuti glavu pred žrtvama Srebrenice”. “Kao predsjednik Vlade Srbije sam spreman da pognem glavu i pokažem kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama, da bi Srbi mogli da idu uzdignute glave i čela”. Vučić je rekao i da je spreman ‘doći u Srebrenicu uz sve rizike’.

“Ako Bošnjaci budu želeli, biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjackim žrtvama”, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Srbijanski premijer poručio je i kako Srbija ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Nasera Orića te upitao ko je taj koji traži da se on ne procesuira. Vučić je na konferenciji za novinare pročitao iskaze svjedoka iz istrage koji su do detalja ispričali “kako je Orić krenuo na selo Zabražje da istjera Srbe i četnike iz njega”, javlja Tanjug.

“Da li smatrate da država Srbije smije da odustane od zahtjeva za izručenje Orića… Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sud koji to traži? Imamo svjedoke, žive ljude”, kazao je Vučić te pročitao “kako je Orićeva grupa zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili”.

Kaže i da je spreman da plati svaku cijenu za političku stabilnost Srbije i dodao da Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru. ˝Moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni”, poručio je Vučić.

(Tanjug)

Možda vam se svidi

Comments are closed.