Vučić dobio poziv od Merkelove da dođe u Njemačku

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da u januaru posjeti Berlin, što je predsjednik sa zadovoljstvom prihvatio, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika nakon njegovog telefonskog razgovora sa kancelarkom.

Vučić i Merkel su, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Njemačke.

Predsjednik je ukazao na to da njemačke kompanije, koje posluju kod nas, zapošljavaju više od 60.000 radnika i značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mjesta za investicije.

U isto vrijeme, izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem – regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje, javlja “Tanjug”.

On je njemačkoj kancelarki prenio utiske sa nedavnog sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Njemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Predsjednik je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obezbijedi stabilnost u regionu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply