Vrh SDA BiH Begu Gutića imenovao za povjerenika OO SDA Banovići: Građane zabrinula sinoćnja eksplozija

0

Juče smijenjeni premijer Vlade TK Bego Gutić imenovan je kasno sinoć za povjerenika Općinskog odbora SDA u Banovićima.

Kako saznajemo ovakvu odluku naložio je sami vrh SDA BiH, odnosno predsjednik Stranke demokratske akcije i član predsjedništva Bakir Izetbegović.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Podsjetimo, KO SDA TK donio je odluku da uvede povjereništva u pojedine Općinske odbore na području Tuzlanskog kantona. Do sada je to urađeno u Sapni, Gradačcu i Banovićima.

Ovakva odluka je donešena nakon što su pojedini zastupnici u Skupštini TK otkazali poslušnost stranci i glasali za opoziv Vlade TK.

Podsjetimo, sinoć nakon što je imenovana nova Vlada TK na diskoteku QM u Banovićima bačena je eksplozivna naprava. Tom prilikom jedna maloljetna muška osoba lakše je povrijeđena.

Službenici MUP-a TK obavili su uviđaj i evakuisali diskoteku koja je u vlasništvu Mirsada Kukića.

Na mjestu eksplozije sinoć se okupio i veći broj građana Banovića koji su izrazili zabrinutost zbog ovih dešavanja. Ispred diskoteke QM došlo je i nekoliko rudara RMU Banovići koji su došli znak podrške Mirsadu Kukiću.

Nije nepoznato da Kukić u Banovićima uživa veliko poštovanje kod mnogih građana, razlog tome su masovna zapošljavanja u RMU Banovići. Kako se smjena Kukića odražava na političku situaciju u Tuzlanskom kantonu najbolje pokazuje jučerašnja maratonska sjednica Skupštine TK hitnog karaktera.

Naime, Kukić se nakon smjene sa mjesta predsjednika KO SDA TK osvetio se stranci tako što je oborio Vladu TK predvođenu premijerom Begom Guićem. Poslanici u Skupštini koji su odani Mirsadu Kukiću predvođeni predsjednikom Skupštine Senadom Alićem zv. Šiljo i podržani od strane poslanika SBB-a sa 20 glasova “ZA” izglasali su nepovjerenje Vladi TK i Begi Gutiću.

Nakon smjene Vlade zakazana je i druga sjednica hitnog karaktera na kojoj je imenovan novi saziv Vlade na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem.

Prema riječima ljudi u KO SDA TK ovakav saziv Vlade TK je privatnog karaktera i njoj će u potpunosti da upravlja jedan čovjek, a to je Mirsad Kukić.

Bivši premijer Bego Gutić je u jednom od svojih obraćanja kazao kako građani TK mogu da očekuju veću rastrošnost budžeta TK, povećenja broja zaposlenih također na teret budžeta kao i veću nestabilnost u kantonu.