Vremeplov: Pravoslavna crkva u Kaknju izgrađena je 1927. godine

“Historičari su zabilježili da je dobrovoljnim prilozima vjernika pravoslavna crkva u Kaknju sagrađena 1927. godine. Nisu zabilježene nikakve veće izmjene na njoj od njene izgradnje, mada neki tvrde da su je u Drugome svjetskom ratu Nijemci demolirali, da bi po završetku rata bila obnovljena”, zapisao je Raif Čehajić u knjizi “Sto godina Kaknja”.

U svojim bilješkama Čehajić navodi da je zemljište na kojem je izgrađena crkva 1920. godine darovao Mićo Dragić koji je živio na Plandištu. Mićo Dragić je bio i glavni organizator za izgradnju crkve, te crkveni otac. Osim toga, sagradio je i mlin na mjestu gdje se danas nalazi soliter 1. Ovaj mlin je radio sve do 1948. godine kada je u kući Imamovića, u glavnoj ulici, proradio električni mlin. Njegov sin Mlađen je tridesetih godina učestvovao u organizaciji gradnje Sokolskog doma u Kaknju. Ova zgrada je sve do 2008. godine bila poznata pod nazivom Partizan.

Ono po čemu starije generacije Kakanjaca posebno pamte porodicu Dragić je njihovo učešće u Narodnooslobodilačkoj borbi jer su Vlado i Miladin Dragić bili prvoborci, navodi Čehajić.

Možda vam se svidi

avatar