Vremeplov: Izgradnja Mosta šehida u Kaknju

0

Izgradnja Mosta šehida, u Džematu Rijeka u Kaknju, počela je 9. augusta 1996. godine. Toga dana, poslije džuma-namaza, proučena je dova za početak izgradnje. Na skupu prisutnima se obratio mjesni imam Mustafa ef. Agić koji je u svom govoru naglasio da most neće samo povezivati dvije obale, nego da će imati dublji smisao i značaj, prvenstveno zbog toga što će se zvati Most šehida i što ćemo se tako sjećati kakanjskih sinova koji su položili svoje živote braneći svoju i našu domovinu. Glavni inicijator gradnje bio je Azerin Salihbegović, pripadnik Patriotske lige Kakanj i novinar, a pokretači akcije su bili i drugi saborci 14 šehida sa ovog područja.

Zabilježeno tokom izvođenja prve faze radova

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Most je građen dobrovoljnim radom mještana MZ Kakanj II i Bukovlja, te od donatorskih priloga. Izgradnju Mosta šehida pomogli su: Općina Kakanj, GMK, Rudnik mrkog uglja “Kakanj”, Tvornica cementa “Kakanj”, Šumarstvo “Ribnica”, DIP “Pilana”, “Elektro-Kakanj”, PTT, JU za kulturu i sport, radnici Općine Kakanj ličnim prilozima, Dom zdravlja, Zavod za platni promet, STR “Lejla”, STR  “Uzor”, STR “Adnan”, “Rijeka-komerc”, “Macrocomerc”… Glavi projektant bila je Mirjana Neimarlija, glavni majstor bio je Hamdo Topalović, valja spomenuti i radnike Abdulaha, Hajrudina, Nezira i Muharema, te vrijedne domaćice iz Albanije, Rijeke, Parmak Mahale, Čoba i Bukovlja koje nisu žalile ni truda ni sredstava da nahrane mnogobrojne učesnike radova na izgradnji mosta.

Mostsehida2

Prva faza radova

Most je dug 25 m, a širina mosta iznosi oko 5,5 m.

Gradnja mosta završena je u septembru 1997. godine. Na mostu je izgrađena i spomen-česma sa pločom na kojoj su ispisana imena 14 šehida ovog kraja. Na ovoj lokaciji postavljeno je i 14 svjetiljki, 14 čempresa i 14 saksija cvijeća… Sve u znak sjećanja i pijeteta prema 14 šehida ovog kraja.

Mostsehida3Mostsehida4

Asfaltiranje mosta

Izvor informacija: Kakanjski glas, brojevi iz 1996. i 1997. godine

Foto: Azerin Salihbegović, privatni arhiv