Vrata EU za Zapadni Balkan ostaju otvorena: Dijelimo isti kontinent, historiju, kulturu i dijeliti ćemo istu sudbinu

0

Ursula fon der Lajen imenovana predsjednica Evropske komisije je poručila da vrata EU za Zapadni Balkan ostaju otvorena.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da djelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i djelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da je zadovoljna što u svom timu ima iskusne diplomate kao što su Žozep Borel i Oliver Varhelji, koji će promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

Pored Zapdnog Balkna, koji je bio prva tačka u predstavljanju programa nove Evropske komisije, fon der Lajen je fokus stavila na zaštitu klime, ulogu EU u spoljnopolitičkim dešavanjima, trgovinu i ekonomiju EU, digitalizaciju i inovacije.

Ona je naglasila da će EU dobiti geopolitičku Komisiju koja joj je “hitno potrebna”.

“Zemlje Istoka, Zapada, Juga i sa Severa trebaju pravog parntera u EU”, ocjenila je fon der Lajen.

Fon der Lajen je poručila da EU nije samo politika. zakoni i tržište već da su joj na prvom mjestu ljudi i njihove aspiracije o slobodi, vrijednostima i boljoj budućnosti.

“Tokom narednih pet godina radićemo na transformaciji svakog dijela našeg društva i ekonomije”, navela je buduća predsjednica EU.

Ursula fon der Lajen je poslanicima Evropskog parlamenta poručila da su zajedno sastavili odličan EU tim i da od Parlamenta traži podršku za “novi početak Evrope”.