Vrata EU za Zapadni Balkan ostaju otvorena: Dijelimo isti kontinent, historiju, kulturu i dijeliti ćemo istu sudbinu

Ursula fon der Lajen imenovana predsjednica Evropske komisije je poručila da vrata EU za Zapadni Balkan ostaju otvorena.

“Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da djelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i djelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da je zadovoljna što u svom timu ima iskusne diplomate kao što su Žozep Borel i Oliver Varhelji, koji će promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

Pored Zapdnog Balkna, koji je bio prva tačka u predstavljanju programa nove Evropske komisije, fon der Lajen je fokus stavila na zaštitu klime, ulogu EU u spoljnopolitičkim dešavanjima, trgovinu i ekonomiju EU, digitalizaciju i inovacije.

Ona je naglasila da će EU dobiti geopolitičku Komisiju koja joj je “hitno potrebna”.

“Zemlje Istoka, Zapada, Juga i sa Severa trebaju pravog parntera u EU”, ocjenila je fon der Lajen.

Fon der Lajen je poručila da EU nije samo politika. zakoni i tržište već da su joj na prvom mjestu ljudi i njihove aspiracije o slobodi, vrijednostima i boljoj budućnosti.

“Tokom narednih pet godina radićemo na transformaciji svakog dijela našeg društva i ekonomije”, navela je buduća predsjednica EU.

Ursula fon der Lajen je poslanicima Evropskog parlamenta poručila da su zajedno sastavili odličan EU tim i da od Parlamenta traži podršku za “novi početak Evrope”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply