Volonteri iz Njemačke spašavaju pse s deponije kod Bihaća i pronalaze im dom

Među posljednjim psima koje su usvojili je Senta koja se, kako kažu, svakodnevno borila za opstanak na ulici u okolini Bihaća. Sada ima krov nad glavom i vlastitu posudu za hranu i vodu. Operisana je dva puta, mijenjana joj je krv i izgubila je dosta dlake. Utvrdili su joj i brojne alergije, ali su je spasili i sada je mnogo bolje, piše “Klix.ba“.

U posljednjoj “turi” stiglo je 17 pasa. Naredno putovanje u našu zemlju planiraju u maju.

“Mnogi bh. građani žive u siromaštvu. Zato često nosimo i lijekovu, odjeću i pokrivače”, kazala je Sabine Gauding, predsjednica udruženja za portal WN.de.

Ein sonniger Sontag in der Arche

Gepostet von Arche4Dogs e.V. am Montag, 25. März 2019

Veliki broj pasa koje spase živi na divljoj deponiji na periferiji Bihaća. Sarađivali su sa gradskom veterinarskom stanicom koja je imala i šinteraj, ali s obzirom da ona više ne postoji, sarađuju sa veterinarima. Procedura dovođenja pasa u Njemačku je stroga i komplikovana, ali volonteri ne odustaju.

“Životinje moraju biti pregledanu zbog bolesti, imati čip i svu papirologiju. Prijevoz se prati putem evropske baze podataka ‘Tragovi’ i sve bitne informacije budu proslijeđene odgovarajućim veterinarskim vlastima u okrugu Steinfurt u Njemačkoj”, kazao je maike Ratzlaff.

Svaki pas bude cijepljen i kastriran prije nego pronađe dom, te očišćen od buha. Radi im se analiza krvi kako bi se utvrdilo da nemaju neku bolest. Udruženje sarađuje i s udruženjima za napuštene pse u Hrvatskoj.

Udruženje Arche4dogs godišnje udomi u prosjeku oko 150 pasa pa se nadaju da će i Senta uskoro naći novi dom i porodicu. Više informacija o ovoj organizaciji možete pronaći na Facebook stranici.

Možda vam se svidi

Leave A Reply