Vojska Srbije u 2019. godini imala 13 vježbi sa NATO, četiri sa Rusijom

Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vježbi sa drugim zemljama – od toga je 13 vježbi bilo sa NATO i partnerima, a sa Rusijom svega četiri vojne vježbe, objavio je portal Balkanska bezbjednosna mreža (www.balkansec.net).

Sa druge strane, sa NATO i partnerima je održano tri puta više zajedničkih vežbi, od čega je nekoliko bilo i sa SAD.

“Najčešće i najduže Vojska Srbije posljednjih godina sarađuje sa susjednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD”, ističe portal Balkanska bezbjednosna mreža i pojedinačno navodi o kojim je vježbama riječ:

Uz podsjećanje da je u novembru usvojen novi Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO za period od 2019. do 2021. godine, portal Balkanska bezbjednosna mreža ukazuje da Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarjele municije kao i civilnog programa Nauka za mir.

“Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta”, navodi portal portal Balkanska bezbjednosna mreža i ističe da vojna delegacije Srbije u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima alijanse, a da je posebno intenzivna sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Možda vam se svidi

Leave A Reply