Vlasnik Megauploda prenosiće uživo svoje suđenje na Youtubeu!

Internet preduzetnik Kim Dotcom planira da prenosi uživo svoju pravnu bitku protiv SAD na kanalu popularnog video servisa YouTube.

Advokati Dotcom-a su pitali da li mogu da snimaju njegov žalbeni proces na ekstradiciju, koja je počela u ponedjeljak u Višem sudu Novog Zelanda ali SAD se protivi ovom planu, prenosi AP.

Suđenje je počelo četiri godine nakon što su američke vlasti zatvorile Megaupload – Dotcomov sajt za razmjenu fajlova, koji je masovno korišten za nezakonitu razmjenu muzike, filmova i televizijskih emisija.

Megaupload je nekada bio jedan od najpopularnijih sajtova na internetu koji je zarađivao najmanje 175 miliona dolara nezakonitim narušavanjem autorskih prava koje su oštetili za najmanje 500 miliona dolara.

Dotckom se brani tvrdnjom da se “ne može smatrati odgovornim zato što su ljudi sami odučili da koriste njegov sajt za nezakonite radnje”.

Sudija Murray Gilbert sa novog Zelanda je saslušao žalbu, predhodno kritikujući zahtjev za dolazak koji je ‘podnijet u posljednji čas’, ali je ipak dozvolio da drugi mediji raspravljaju o ovom slučaju prije nego što donese odluku, prenijele su Nacionalne poslovne novine.

Sudije Novog Zelanda donijele su prošle godine presudu kojom Dotcom i trojica njegovih kolega treba da budu izručeni SAD-u kako bi se suočili sa optužbama za zavjere, reketiranje i pranje novca. Ukoliko SAD sudije potvrde optužbe, Dotcom i njegove kolege bi se suočile sa višedecenijskim kaznama zatvora.

U zahtjevu da uživo prenosi sudski proces preko interneta, advokat Dotcoma, Ron Mansfild, najavio je da će prenos imati kašnjenje od 10 minuta kako bi bila omogućena i cenzura.

Dotcom i njegove kolege su podnijeli žalbu, jer tvrde da im u SAD-u neće biti omogućeno pravedno suđenje.

Dotcom, koji je rođen u Nemačkoj sa imenom Kim Schmitz, dugo je uživao u ekstravagntnom načinu života. Uhapšen je 2012. godine na Novom Zelandu u dramatičnoj policijskoj akciji u njegovoj vili. Ubrzo nakon hapšenja, Dotcom je platio kauciju, osnovao još jedan sajt za razmjenu fajlova, objavio je svoj muzički album i osnovao političku stranku koja je loše prošla na izborima 2014. godine.

Dotcom je nedavno obećao i ponovno pokretanje Megauplouda za sljedeću godinu.

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar