Premijer ZDK, Miralem Galijašević, je rekao da Agencija za privatizaciju ZDK i dalje ima posla, ali sa pet-šest, a ne 16 zaposlenih, koliko trenutno ima, te će ti zaposlenici vjerovatno ubuduće raditi u okviru Ministarstva privrede. Biće naložena preraspodjela, te će se učiniti sve da se zaposlenicima Agencije izmiri devet zaostalih plaća. Vlada ZDK je protekle sedmice odobrila i upotrebu 450 hiljada KM, za projekat predškolskog obrazovanja u 25 predškolskih ustanova u ZDK, koju pohađa 3.515 mališana. Također, odlučeno je i da petnaest ustanova kulture u ZDK, Bosansko narodno pozorište Zenica, muzeji u Zenici, Tešnju i Visokom, te devet općinskih biblioteka, na raspolaganju u 2015. imaju 3,2 miliona KM za plaće i dio materijalnih troškova za rad.

Odlukom Vlade, informacija o upotrebi namjenskih sredstava za sanaciju poplavljenih područja, u domenu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vraćena je na doradu, zbog nejasne namjene upotrebe dijela sredstava od utrošenih 2.033.000 KM. Kako navodi ministar Himzo Smajić, usvojena je odluka o dodjeli koncesije na termalnu vodu Aquatermu Olovo. Ugovor bi trebao biti potpisan u narednih 60 dana.

– Koncesija je dodjeljena na period od 30 godina, podrazumijeva kapacitet od 5,5 litara u sekundi, a koncesionar će potpisati sa nama ugovor, kojim će platiti jednokratnu koncesiju u iznosu od 1,5 posto vrijednosti investicije, u ovom slučaju od 37.710 KM, te godišnje 1,5 posto prihoda, odnosno, najmanje 25.000 KM godišnje u svakoj narednoj godini, rekao je Smajić.

Raspust od 24. do 30. aprila

I ove godine osnovci i srednjoškolci u ZDK će imati mali, “proljetni” raspust. On ove godine, kako je rekao premijer Galijašević, počinje u petak 24. aprila, te završava u četvrtak 30. aprila, pa će učenici, nakon prvomajskih praznika, na nastavu krenuti u ponedjeljak 4. maja. (Radiokakanj.co.ba)

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj