20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Vlada ZDK posjetila Kakanj

Ponedjeljak, 8. juni 2015. godine: Kakanj su danas posjetili premijer i ministri Vlade Zeničko-dobojskog kantona.  Na prijemu koji je upriličen za premijera Miralema Galijaševića i ministre razgovaralo se o brojnim temama, a dominirale su teme iz domene lokalnog ekonomskog razvoja.

Općinski načelnik Nermin Mandra goste je upoznao sa aktivnostima koje realizira Općina Kakanj sa ciljem privlačenja investicija i jačanja poduzetništva. Naglasio je činjenicu da za dolazak novih investicija nisu presudne samo pogodnosti koje se nude investitorima, već i opći ambijent u Kaknju koji se ogleda u sjajnim sportskim rezultatima, brojnim kulturnim dešavanjima i brojnim drugim uspjesima građana Kaknja. Ukazao je i na dobru saradnju sa kantonalnim ministarstvima, te sugerisao šta bi to Vlada ZDK mogla sa svoje strane učiniti kako bi se u Kaknju poboljšao poslovni ambijent.

Načelnik Mandra je govorio i o visokom nivou političkog konsenzusa među političkim stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća u pogledu stvaranja dobrog poslovnog ambijenta i kreiranju pogodnosti za investicije.

“Nadležnosti Općine  i ZDK u mnogo čemu se prepliću, a u mnogim stvarima se i dopunjavaju. U tom smislu veoma je bitna sinhronizacija svih nivoa vlasti u ovoj našoj komplikovanoj državi. Zato ovaj sastanak cijenim vrlo korisnim. Mislim da trebamo ono što je dobro dijeliti kao zajednički uspjeh, a ono što nije dobro u Kaknju i cijelom ZDK trebamo kroz zajedničke napore popraviti, dakle trebamo zajednički unaprijediti ovaj naš Zeničko-dobojski kanton i Kakanj u njegovom sastavu u smislu stvaranja uslova za ljepši život, u smislu boljih ekonomskih pokazatelja, u pravcu veće zaposlenosti, većeg nivoa kulturnih dešavanja… Ovaj sastanak otvara vrata, vjerujem da će se ovakvi sastanci događati i između ZDK i viših nivoa vlasti jer nam je cilj da u jednom harmoniziranom ambijentu sa sinergijom uspijemo napraviti bolje poslovne rezultate”, rekao je načelnik Mandra.

Premijer Galijašević je iskazao priznanje Općini Kakanj za brojne uspješno realizirane aktivnosti koje su usmjerene na jačanje ambijenta za poslovanje i otklanjanje administrativnih barijera.  Pojasnio je da i Vlada ZDK poduzima mjere čiji je cilj ubrzavanje procedura kod izdavanje odobrenja za investitore i poduzetnike, te je akcentirao odlučnost da kantonalna ministarstva pomognu Općini Kakanj u njenim nastojanjima da unaprijedi poslovni ambijent. Uputio je i čestitku načelniku, a poslije i predstavnicima FK “Mladost” Doboj Kakanj Mensuru Mušiji i Edinu Begovcu, na plasmanu ovog kluba u Premijer ligu BiH.

“Razgovarali smo o zajedničkim pitanjima koja imamo. Načelnik nas je upoznao sa onim što je urađeno i koji su to planovi Općine Kakanj za naredni period. Ja moram istaknuti činjenicu da je Općina Kakanj jedna od efikasnijih i boljih administracija u ZDK. Raduje me da načelnik zajedno sa administracijom ima ciljeve koji se poklapaju sa programskim ciljevima koje ima Vlada ZDK”, rekao je u izjavi za medije premijer Galijašević.

Nakon prijema upriličen je i obilazak nove zgrade Općine Kakanj koja je u fazi uređenja unutrašnjosti.

U Omladinskom centru upriličen je sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca općine Kakanj “Centar za podršku biznisu” na kojem je vođen dijalog o temama iz oblasti poduzetništva, o problemima sa kojima se privrednici susreću i sl.

Gosti su potom obišli Dom kulture, te Muzej Kaknja gdje su pogledali izložbu fotografija i novinskih članaka koji govore o velikoj rudarskoj katastrofi koja se dogodila 7. juna 1965. godine, a pogledali su i druge muzejske eksponate.

U Poduzetničkoj zoni “Vrtlište” gosti su se, zajedno sa domaćinima, susreli sa nekoliko kakanjskih privrednika koji grade ili će uskoro početi graditi svoje proizvodne i poslovne objekte na tom lokalitetu.

Nakon Poduzetničke zone, organizirana je i posjeta fabrici madraca “Delibašić poliuretani” koja je otvorena prošle godine. Tokom obilaska fabrike gosti su se upoznali sa proizvodnim procesom, te planovima ove firme za nove investicije. (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO