7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Vlada ZDK: Odobrena sredstva za sanaciju šteta na regionalnim cestama

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, dala saglasnost na predloženi “Plan zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2014. godinu” Kantonalne direkcije za ceste u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ovom saglasnošću Vlada je odobrila Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline da se dio namjenskih sredstava u iznosu 1.080.000 KM stavi na raspolaganje u svrhu trajne sanacije šteta na regionalnim cestama nastalim usljed elementarne nepogode.

Najveći dio navedene sume u iznosu 854.500 KM, bit će stavljen na raspolaganje općinama Zeničko-dobojskog kantona u svrhu sanacije šteta u oblasti okoliša.

Vlada je odobrila i sredstva za djelimičnu sanaciju riječnih korita na područjima općina Zenica, Vareš i Olovo, koja su pretrpjela oštećenja tokom majskih poplava.

Općini Zenica odobrena su sredstva u iznosu 200.000 KM za djelimičnu sanaciju korita Babine rijeke, rijeke Kočeve i Starinske rijeke, na ime aktivnosti odbrane od poplava, odnosno hitnih mjera otklanjanja posljedica od poplava.

Za potrebe Općine Vareš odobreno je 50.318 KM za hitne mjere otklanjanja posljedica poplava i sanaciju korita Bukovog potoka.

Za otklanjanje posljedica poplava i čišćenje korita rijeka Bioštice i Stupčanice na području Općine Olovo, odobrena su sredstva u iznosu 40.000 KM.

Odobrena sredstva bit će isplaćena iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za ovu godinu, sa pozicije namjenskih sredstva za finansiranje projekata iz sredstava posebnih vodnih naknada.

BHRT

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO