6.8 C
Kakanj
Subota, 8 Maja, 2021

Vlada ZDK dodijelila više od milion KM u oblasti poduzetništva, Kaknju 0 KM: Problem je u nedostatku kakanjskog aktivizma u pogledu apliciranja

Puno toga dobrog u Kaknju je za pohvaliti, puno je pozitivnih procesa i dešavanja, puno lijepih stvari. Puno se radi, unapređuje i doprinosi, ali postoje i neke pojave koji nisu za pohvalu i koje mogu biti razlog za opću nelagodu i stid.

Problem je u nedostatku kakanjskog aktivizma u pogledu apliciranja na kantonalna novčana sredstva. Kao da smo navikli da se uzdamo samo u sebe, a da su nam kantonalni novci daleki, nezanimljivi ili čak nepotrebni. Međutim, treba imati u svijesti da su i  kantonalni novci u značajnoj mjeri i kakanjski, i da u smislu apliciranja trebaju biti u fokusu pažnje i inteersiranja baš kao i oni koji se raspoređuju iz općinskog budžeta. Ako već tako značajno punimo kantonalni budžet, onda trebamo u punoj mjeri biti i korisnici tog budžeta.

O tome svjedoči još jedan u nizu zabilježenih primjera, a koji se odnosi na raspodjelu kantonalnih budžetskih sredstava u oblasti poduzetništva.

Vlada ZDK je izvršila raspodjelu 288.000 KM u svrhu subvencioniranja administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata. Među 12 firmi koje su dobile novčana sredstva u rasponu od 2.000 do 32.000 KM nema niti jedne firme iz Kaknja. A bilo je gradnje proizvodnih objekata u Kaknju, ali nije bilo aplikacija na kantonalna sredstva.

Vlada ZDK je dodijelila 105.000 KM u svrhu subvencioniranja troškova uvođenja i certifikacije sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima. Sedam privrednih subjekata sa područja ZDK je dobilo po 15.000 KM, a među njima opet nema nikoga iz Kaknja.

U svrhu subvencioniranja troškova jačanja konkurentnosti Vlada ZDK je dodijelila čak 614.673,65 KM. Među 35 privrednih subjekata koji su dobili novčana sredstava u rasponu od 7.000 do 25.000 KM opet, pogađate, nema Kaknja. Nema aplikacija iz Kaknja.

U svrhu subvencioniranja investicija kod obrta iz područja prerađivačke djelatnosti i obavljanja djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata Vlada ZDK je dodijelila 54.118,20 KM. Među 9 obrta koji su dobili novčana sredstva nema nikoga iz Kaknja.

U svrhu subvencioniranja administrativnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata Vlada je ZDK je dodijelila 5.431 KM. Među 4 potencijalna poduzetnika koji su dobili novčana sredstava nema nikoga iz Kaknja.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO