Vlada RS-a naložila MUP-u: Svim sredstvima spriječiti ulazak policajaca iz FBiH

Vlada RS danas je na posebnoj sjednici kao neustavne i nezakonite odbacila “pokušaje Ministarstva sigurnosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji entiteta RS”.

– Vlada RS-a ističe da je, u skladu sa Ustavom i zakonima RS-a Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje sigurnosti na teritoriji RS-a, te zahtijeva od Ministarstva sigurnosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija RS-a – zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade RS-a, javlja Anadolu Agency.

Vlada je danas MUP-u RS-a naložila da, u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS-a bez saglasnosti Vlade RS-a.

Vlada je izrazila spremnost da u skladu sa Ustavom i zakonima i Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a juče je u otvorenom pismu naveo da MUP RS-a neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji entiteta.

Prethodno je Dragan Mektić, govoreći o tome da je Operativni štab za pitanje migracija BiH prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH rekao da ne zna hoće li biti raspoređeni i da, ukoliko budu raspoređeni, biće podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

Naglasio je da “neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a RS-a koje ne mogu biti derogirane”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply