Vlada legalizovala zapošljavanje nastavnika bez konkursa

Vlada Tuzlanskog kantona, izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju, legalizovala je zapošljavanje nastavnika u srednjim školama bez konkursa.

Time su, kažu, prvenstveno željeli riješiti problem ljudi koji godinama rade na određeno. Međutim, pojedini zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona tvrde da to otvara novi prostor za korupciju, objavila je Federalna televizija.

Vlada želi zapošljavanjem nastavnika u srednjim školama bez konkursa konačno uspostaviti red u ovoj oblasti. Bez obzira na to što to otvara mogućnost brojnih zloupotreba i korupciju.”Predviđeno je u članu koji reguliše zapošljavanje da ono može biti i bez konkursa u izuzetnim slučajevima i uz saglasnost ministarstva. To se odnosi na lica koja su već niz godina na radnim mjestima i za njihovim dugogodišnjim angažmanom je iskazana potreba”, objašnjava Mirsad Kunić, ministar obrazovanja TK-a.

Najvećim dijelom to se odnosi na kandidate koji dolaze iz reda boračke populacije. Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK-a, kaže kako oni nisu bili za takav način zapošljavanja – tvrde kako se na taj način krše Zakon o radu i Zakon o srednjem i osnovnom obrazovanju. U Skupštini TK-a su kategorični – izmjene zakona su loše, jer podstiču korupciju i uvode haos u obrazovni sistem. ”Način na koji je to riješen zakonom ostavlja prostor u kojem je moguće da dođe do nekih nezakonitih radnji”, upozorava Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Dodatnu sumnju u namjere Vlade otvara i izbacivanje sindikata iz tima za utvrđivanje pravilnika o kriterijima za prijem uposlenika. Kunić kao razlog navodi ranija loša iskustva sa sindikatom pri donošenju nekih zakonskih rješenja.. ”Deset godina smo učestvovali u izradi tih kriterija. Prošle godine su istisnuli inspekcije iz tog procesa, ove godine istiskuju sindikat”, kaže Terzić. Konačnu riječ će dati Skupština TK-a, koja će naredne sedmice raspravljati o predloženim izmjenama ovog zakona.

(Federalna.ba/Autor: Omer Hasanović/Foto: Ilustracija)

Možda vam se svidi

Comments are closed.