18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Vlada FBiH obezbijedila 500 hiljada vakcina, uskoro dododatnih 1.200.000 doza


– Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji sa državnim nivoom vlasti, dok posrestvom Ruskog fonda, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo pokušavamo nabaviti Sputnjik V. Naglašavam da je za nabavku Sputnjika struka tražila dodatna pojašnjenja i zato nam nije jasno zašto kantonalnoj vlasti u Sarajevu to smeta i zašto bespotrebno uznemirava javnost, izjavio je Novalić.
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić rekao je i kako se uveliko direktno pregovara sa kompanijom Pfizer, te kako se od njih nastoji kupiti 1,2 miliona cjepiva. Od toga bi milion bio za FBiH, a 200.000 za RS.
– Uskoro bismo trebali imati značajniji broj cjepiva, čime ćemo ubrzati imunizaciju u zemlji. Dosad je putem COVAX mehanizma i brojnih donacija stiglo 269.207 cjepiva, a ukupno je administrirano 164.780 vakcina. Prvom dozom je cijepljeno 134.299 građana, a drugom – 30.481 građanin. Za sve koji su se cijepili prvom dozom, čuva se i druga. Cijepljenje će biti okončano u skladu sa planom. Tih 269 hiljada se odnosi samo na FBiH. Tu se ne računaju odlasci u Srbiju i Hrvatsku, niti cijepljenje u RS-u. Za kolektivni imunitet trebamo prebaciti 50 posto cijepljenja. Veliki broj ljudi je prebolio COVID 19. Treba nam dakle cijepljenje milion građana. Moramo sagledati važnost interesa stanovništva za cijepljenje. Istraživanja kažu da raste interes stanovništva, rekao je Skočibušić.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO