VIDEO: Vlada FBiH krši dogovor u vezi sa dinamikom isplate penzija

Kašnjenje u isplati penzija i dalje ugrožava već katastrofalan materijalni položaj penzionera. Vlada Federacije ne uspijeva poštovati Sporazum potpisan u septembru prošle godine kojim je precizirano da će se penzije isplaćivati do 5. u mjesecu za prethodni mjesec. O ovom problemu govorili su predstavnici penzionerskih udruženja okupljeni u Žepču.

Dogovor u vezi sa dinamikom isplate penzija svojevremeno postignut između Vlade Federacije i Saveza udruženja penzionera Federacije se ne poštuje, rokovi za isplatu penzija produžavaju se iz mjeseca u mjesec, upozoravaju iz penzionerskih udruženja.

Dok se priprema novi zakon o penzijskom osiguranju, svjesni dubioza u penzijskom fondu, iz Vlade kao moguće rješenje problema u vezi sa isplatom penzija vide i kreditno zaduženje. Penzionerima je to nelogično.

„Što ćemo se mi zaduživati kada postoje ogromni dužnici prema nama, prema Fondu  Zavodu PIO/MIO dokumentovali smo naše tvrdnje da na Kantonu Vladine firme, samo Vladine firme smo uzeli duguju 306 miliona maraka prema Fondu, to su negdje dvije penzije naše“, rekao je Mustafa Trakić, član UO Saveza penzionera FBiH.

To je, kažu, kratkoročno rješenje i insistiraju da umjesto što štiti državna preduzeća, neuredne platiše doprinosa, Vlada osigura poštovanje zakona i tako osigura stabilne prihode Fondu.

Videoprilog federalne tv :

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar