Vještine koje studenti savladaju tokom studija mogu im pomoći u budućem životu

Osim što učite konkretne stvari koji će vam trebati na ispitima, ali i budućoj karijeri, svi studiji nose neke zajedničke karakteristike koje će vam u budućem životu biti od pomoći. Ovakve vještine teško se mogu steći samostalnim učenjem, zbog čega su studenti uvijek u prednosti. Portal Libertas.hr donosi pregled nekoliko vještina koje studenti steknu tokom studija.
Marljivost i motiviranost

Ako ćete ikad biti u situaciji da se stalno morate motivisati na neki rad, onda je to u studentskim klupama. Svaki dan ćete trebati ustati i donijeti odluku o odlasku na predavanja, rješavanju domaćih zadataka, pisanju radova, čitanju i učenju, a za šta će vam trebati itekako dosta motivacije i želje za napretkom. To će vas jako dobro naučiti disciplini za vaš posao kada ćete morati obavljati vrlo slične zadatke. Kada naučite biti marljivi kroz nekoliko godina na fakultetu takvi ćete i ostati.

Odgovornost

Svoju odgovornost ćete vježbati i pokazivati u radu u grupi. Kada imate zajednički projekt s kolegama i kada je svako zadužen za jedan dio zadataka tada oni odgovorni naprave svoj dio i pripomognu kolegama kako bi projekt bio uspješno složen i završen. Vaša odgovornost je jedan dio velike priče i ako taj dio nedostaje dobre ocjene mogu izostati za cijelu grupu. Stoga na vama leži da budete odgovorni i svima omogućite uspjeh. Isto se događa i kod radnog okruženja i kada dijelite odgovornost na projektu sa poslovnim kolegama.

Samostalnost

Mnogi mijenjaju mjesto boravka kada upisuju fakultet. I to je velika promjena za njih. No to ih uči mnogim vrijednostima koje nose dalje u život. Sami se brinete za prehranu i kućne poslove, za dnevni raspored, za odlazak na predavanja, za učenje… Na budućem radnom mjestu čekat će vas slične odluke – zdravi obroci u uredu, briga za redovito vježbanje, samostalnost u pripremi projekata, samostalnost u odlukama…

Poštivanje autoriteta

Tokom obrazovanja usvajate podatak kako su profesori, drugi obrazovni kadar i starije kolege neko prema kome se morate odnositi sa poštovanjem i učite kako se ponašati u takvom društvu te u konačnici učite i od njih i tražite savjet. A u poslu itekako treba imati takta za autoritet.

Prioritiziranje

Kada se tokom semestra nakupi sadržaja za učenje, pripremu seminara i slično, jednostavno se morate znati snaći, organizovati i raditi prema prioritetima. Na radnom mjestu će vam se isto tako dogoditi da ste zatrpani raznim projektima i da ćete morati znati procijeniti što se može prije, a što kasnije odraditi i koliko će vam za svaki od zadataka trebati vremena. No, to će vam biti lako nakon fakulteta.

Istraživanje i analiza podataka

Poslodavci žele zaposlenike koji znaju analizirati situacije, sagledati više perspektiva, prikupiti potrebne informacije, identifikovati ključne probleme i slično. Na poslu morate znati pronaći i analizirati informacije. A nema boljeg mjesta od fakulteta za učenje ovih vještina, kroz razne istraživačke zadatke: eseje, seminare, projekte, završne i diplomske radove…

Javni nastup i prezentacija

Tokom studija se odradi veliki broj prezentacija, odbrana radova, debata i slično, te se na taj način studenta i budućeg poslovnog čovjeka uči vještini prezentacije, argumentacije itd. Na radnom mjestu od vas će se očekivati da ste to već naučili i brzo ćete morati prezentovati svoje rezultate kolegama, klijentima i većim publikama. Stoga, što prije krenete raditi na vježbanju svog javnog nastupa to ćete s vremenom biti sve bolji u tome i imat ćete manju tremu, a tokom studija za to imate dosta prilika.

Studij će vas fantastično pripremiti za tržište rada i zato dobro iskoristite to vrijeme da naučite što više možete i zaista uživajte u svakoj minuti dok studirate.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar