Visoki prekršajni sud: 'Za dom spremni' u Thompsonovoj pjesmi nije prekršaj

Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudija odlučio da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira, objavio je portal Index.
 
Na sjednici je o tome odlučivalo više od 20 sudija iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.
Pozdrav koristile i ustaše
Pravno stajalište koje su sudije zauzele na današnjoj općoj sjednici bit će obavezujuće za sve sudije tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič “Za dom spremni” na početku Thompsonove pjesme nije prekršaj.
“Za dom spremni” korišten je kao službeni pozdrav ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske (NDH), nastao na fašizmu i zasnovan na rasizmu, pa on za mnoge simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.
Taj pozdrav već godinama dijeli javnost u Hrvatskoj i izaziva političku nestabilnost. 
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović napustio je 1. maja obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak” jer su neke osobe nosile majice s tim ustaškim pozdravom.  
Milanović je, zajedno s ostatkom državnog vrha, došao na obilježavanje obljetnice u Okučanima. Kad je vidio da su nazočni i bivši pripadnici jedinice HOS u majicama s ustaškim pozdravom, napustio je obilježavanje koje je organiziralo Ministarstvo branitelja. 
Nešto ranije on je pozvao hrvatski parlament da zakonom zabrani veličanje ustaštva i poručio da neće ustuknuti pred “štetočinama i parazitima” koji, kako je naveo, misle da se dovijeka mogu afirmirati na NDH koju je nazvao “najstrašnijim moralnim i političkim posrnućem u modernoj hrvatskoj povijesti”.
balkans.aljazeera.net

Možda vam se svidi

Leave A Reply