Visoke temperature uništile usjeve u BiH, pričinjene milionske štete a moguća i poskupljenja hrane

Suša koja je zahvatila BiH smanjiće poljoprivredne prinose.

Još uvijek je rano govoriti o kolikoj šteti je riječ, ali poljoprivrednici procjenjuju da će prinos biti smanjen za 30 posto. To se posebno odnosi na prinos krmnog bilja, kukuruza, pšenice, raži, ječma. Štete na poljoprivrednim dobrima mjere se milionima KM.

Kako je već izvjesno da će prinos kukuruza biti smanjen, poljoprivredni proizvođači koji se bave uzgojom krava već sada nabavljaju sijeno, kako bi nadomjestili gubitak koji je izvjesan.  Osim toga, nabavljaju i prerađeni ječam koji ostane nakon proizvodnje piva.

 „Kod nas je stanje mobilno. Trenutno nabavljamo druge vrste hraniva koje se mogu nabaviti na tržištu da bismo mogli nadomjestiti u zimskom period manjak od nekih 30 posto prinosa kukuruza“, kaže Mirsad Memišević iz PD Butmir.

Kukuruzna silaža koju će da poženju ove godine neće biti na zadovoljavajućem nivou, jer klip kukuruza još uvijek nije dovoljno razvijen, a teško da će doći do drastičnog poboljšanja. Osim toga, došlo je do ranog resanja kukuruza, pa i to utiče na kvalitet hrane, koji utiče na kvalitet mlijeka.

„Proizvodnja sigurno neće biti planska, neće biti na nivou jer kukuruzna silaža koju ćemo spremiti normalno neće biti onakvog kvaliteta kakvog bi trebala da bude“, dodaje Memišević.

 No mlijeko ne bi trebalo da poskupjeti, jer država subvencionira ovu proizvodnju. No, sigurno je da će proizvodnja mesa poskupjeti, kao i drugih prerađevina životinjskog porijekla. To će se posebno odraziti na proizvođače. Da li će proizvodi na policama trgovina biti skuplji nije sigurno.

 „Što se tiče koncentratnih krmiva vjerovatno će doći do poskupljenja. Ne vjerujemo da će prinos kukuruza da bude na zadovoljavajućem nivou na cijelom području Balkana“, smatra naš sagovornik.

Procjene pokazuju da će se sušan period nastaviti, i donijeti dodatnu štetu i drugim kulturama.  Štete će nesumnjivo biti najveće u Semberiji, koja i proizvodi najviše hrane.

(TV1)

Možda vam se svidi

Comments are closed.