Visoka delagacija Vijeća Europe za pitanja Roma u Kaknju

Bosna I Hercegovina od juna ove godine predsjedava Vijećem Europe za pitanja Roma (CAHROM) I s tim u vezi je na inicijativu Vijeća našoj državi pripala obaveza da ugosti članove Odbora stručnjaka Vijeća Evrope za pitanja Roma I tom prilikom prezentuje programe za poboljšanje statusa Roma kao najveće manjinske skupine u BiH.

Upravo jedan ovakav sastanak se organizovao u Kaknju, u Omladinskom centru u kojem je općina Kakanj na čelu sa općinskim načelnikom Nerminom Mandrom, Visokoj delegaciji Vijeća Europe koju su činili članovi 25 država, predstavili status roman a području općine Kakanj, ali I planove kako poboljšati standard pripadnika romske populacije u Kaknju. U svojstvu domaćina je bio I Mujo Fafulić, kordinator ROMED-a, Programa demokratskog upravljanja i učešća zajednica kroz medijaciju u BiH, koji je na sastanku naglasio kako na području BiH djeluje 50 medijatora koji rade na povezivanju institucija vlasti I romske zajednice, I da je želja da se ovim projektom rješavaju problem lokalne zajednice što će kao rezultat imati rješavanje problema I šire društvene zajednice.

IMG_2300

Fafulić smatra da je ROMED program budućnost cjelokupne romske populacije u BiH koji će svakako pomoći promjeni loše slike Roma u široj lokalnoj zajednici. Fafulović je također napomenuo saradnju I podršku općine Kakanj u implementaciji projekata pomoći socijalno ugroženim ali I pitanjem stambenog zbrinjavanja pripadnika romske populacije, aludirajući na izgradnju zgrade za članove Romske populacije I dalje aktivnosti oko izgradnje novih. Prezentacija općinskog načelnika ticala se rješavanja problema koji pritišću romsku populaciju, a to je zdravstveno osiguranje , obrazovanje, zapošljavanje I stambene problematika.

Na sastanku se poseban akcenat stavio na loš položaj Roma u naselju Varda zbog neuslovnih uslova življenja uslovljenih nelegalno izgrađenim objektima, ali I objektima u kojima je život čovjeka neodrživ. Gostima je predstavljen I regulacioni plan rekonskrukcije naselja Varda.

[doptg id=x]

Po završetku sastanka u Omladinskom centru je općinski načelnik uručio poklon specijalnom predstavniku generalnog sekretara Vijeća Europe za pitanje Roma Ulrichu Bunjezu koji je izrazio nadu da će se ROMED program I u Kaknju sprovesti na najbolji mogući način. Nakon sastanka su predstavnici Općine Kakanj I koordinator ROMED-a zajedno sa gostima obišli lokalitet romskog naselja Varda, ukazujući na stvarnu potrebu izgradnje nove infrastructure I gradnje novih stambenih jedinica na ovom području kako bi pripadnici romske populacije na ovom području živjeli život dostojan čovjeka.

IMG_2323

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.