Više od hiljadu bh. srednjoškolaca u petak će steći prvo radno iskustvo

Više od 1.000 učenika iz 142 srednje škole 31. oktobra će raditi na jedan dan u 150 institucija, firmi i organizacija u 63 grada iz cijele BiH kako bi stekli prvo radno iskustvo.

Ove aktivnosti će se provoditi u okviru projekta Udruženja Infohouse “Volontiraj-Kreditiraj 2014.“, koji već osmu godinu organizira Socijalni dan – dan kada poslodavci zapošljavaju srednjoškolce na jedan dan.

“Ovo je veoma koristan projekat za srednjoškolce s obzirom na to da praktična nastava ne postoji ni u jednoj srednjoj školi u BiH. Oni kroz projekat imaju priliku da rade poslove za koje se školuju i na taj način vrednuju volonterizam”, istakla je na današnjoj pres-konferenciji projektna koordinatorica Dalila Bavčić.

Ukazala je na činjenice da je stopa nezaposlenosti mladih iznosi 60 posto, 40 posto mladih želi otići iz BiH, dok 80 posto mladih je nezadovoljno obrazovnim sistemom jer im ne daje znanje i vještine koje bi im bile od velike pomoći pri zapošljavanju u struci.

Ove godine, kako je kazao, koordinator projekta za Istočno Sarajevo Filip Matić, velika je zainteresovanost kako srednjoškolaca tako i poslodavaca za „Socijalni dan“.

Tako će 31. oktobra JP “Komunalno Brčko“ zaposliti 60 učenika, BH Telecom 48, JP Elektroprivreda BiH 45, Konzum 35, Grad Bijeljina 30, UniCredit banka, Općina Bihać, Arcelor Mittal Zenica i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ po 25 učenika, KJKP “Pokop”, Hypo Alpe Adria banka i Zovko osiguranje po 20 učenika.

“Velika je stvar da srednjoškolci znaju da neko misli na nas”, rekao je Matić.

U Kantonu Sarajevo otprilike će 45 firmi obezbijediti 200 radnih mjesta na kojima će jedan dan volonirati srednjoškolci.

Generalni partner projekta je Nadbiskupijski centar pastoral mladih “Ivan Pavao II“, čija je glasnogovornica Marina Medić naglasila da se srednjoškolci u okviru projekta educiraju i kako napisati projekat da bi bili konkurentni na tržištu rada.

“Kao donator projekta Sparkasse banka BiH će i u budućnosti podržavati aktivnosti koje se provode tokom Socijalnog dana. Volonterizam treba podržavati u BiH”, kazala je Arnela Babić, zaposlenica Sparkasse Bank BiH.

Možda vam se svidi

Comments are closed.