Više od 16.000 poreskih obveznika duguje 366 miliona KM za PDV

U BiH preduzeća i institucije po osnovu PDV-a duguju čak 366 miliona KM, iako je uspješnost naplate ovog poreza, prema navodima iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, blizu 70 odsto.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Ratko Kovačević kaže da je od 2006. godine, kada je počela primjena Zakona o PDV-u, dug po osnovu prijavljenog a neuplaćenog PDV-a s naknadnim teretom prinude, zaključno sa 15. martom, iznosio milijardu i 208 miliona KM.

Od ovog iznosa UIO je uspio naplatiti 842 miliona KM, dok nešto više od 16.000 poreskih obveznika duguje navedenih 366 miliona. Ova dugovanja su i dalje u postupku prinudne naplate, piše “Dnevni avaz”.

U proteklom periodu obračunata je i zakonska zatezna kamata od 98 miliona KM, od čega su do sada naplaćena 73 miliona KM.

“Kada uzmemo do sada ukupno naplaćene prihode po osnovu PDV-a i ukupan trenutni dug, može se reći da se radi o veoma dobrom pokazatelju uspješnosti naplate dugovanja, koji iznosi 69,70 posto i veći je od mnogih zemalja članica EU”, ističe Kovačević.

UIO je, osim redovnih postupaka prinudne naplate, počeo i s nekim novim metodama prinudne naplate, kao što je prodaja vrijednosnih papira putem Banjalučke i Sarajevske berze, a polako se kreće i u prodaju nepokretne imovine date u zalog radi osiguranja plaćanja dugova ili pljenidbe u postupcima prinudne naplate.

Kovačević ističe da postoji i određen broj kompanija koje su u vlasništvu nekih od institucija koje su veliki dužnici PDV-a.

“UIO je već ranije dostavio kompletne informacije Tužilaštvu BiH kad su u pitanju svi dužnici čiji dug prelazi 100.000 KM. U tim informacijama detaljno je objašnjeno za svakog pojedinačnog dužnika kako je dug nastao, koje sve metode prinudne naplate su pokušane u cilju naplate duga i šta je sve preduzeto”, rekao je Kovačević.

On kaže da su potom krenuli i u pripremu svih informacija za Tužilaštvo BiH i za sve one dužnike čiji je dug ispod 100.000 KM.

“Naravno, na Tužilaštvu BiH je da procijeni u kojim slučajevima će preduzimati istražne radnje i, eventualno, ići u pravcu podizanja optužnice”, kaže Kovačević.

Prodaja nekretnina dužnika kao način naplate nije bila moguća sve dok nisu usvojene Izmjene i dopune Zakona o postupku prinudne naplate, kojima je propisano da UIO može na zaplijenjenu nepokretnu imovinu registrovati zakonsku hipoteku.

Na internet portalu “Dnevnog avaza” objavljen je i spisak najvećih dužnika u BiH po osnovu PDV-a.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar