Vijeće ministara zbog rasta kursa pojedinih valuta prinuđeno povećati plaće diplomatama

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, danas je donijelo  Odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u 2015. godini, piše novinska agencija Patria.

Do usklađivanja osnovice došlo je zbog uvažavanja situacije u kojoj se našla diplomatsko-konzularna mreža, nakon drastičnog rasta tečajeva pojedinih valuta.

vijece min12(2)–  Povećanje mase sredstava za plaće od 2,4 posto i povećanja za naknade od 2 posto u godišnjem proračunu Ministarstva vanjskih poslova BiH neće rezultirati novim zahtjevom za dodatnim finansijskim sredstvima jer se mogu uskladiti s prijedlogom proračuna za 2015. godinu, putem racionalne dinamike popunjavanja DKP mreže – kažu iz Vijeća ministara.

Podsjećamo nedavno se pisalo kakao stalna misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku uskoro bi mogla prekinuti djelovanje jer diplomati i sužbenici koji u njoj rade više ne mogu živjeti od plaća koje im stižu iz Sarajeva.

Bosanskohercegovački diplomati u New Yorku, baš kao i oni u Washingtonu, našli su se u nezavidnoj situaciji zbog stalnog rasta tečaja američkog dolara, a nešto slično ranije se dogodilo i zaposlenima u bosanskohercegovačkim diplomatskim misijama u Švicarskoj, koje je pak pogodilo jačanje švicarskog franka.

Možda vam se svidi

Comments are closed.