(Video)Nevjerovatni snimci bh. vozača na autoputu A1: Kamioni se kreću u pogrešnom smjeru, neki to čine namjerno

Više vozača koji su koristili autoputu A1 07. 03. 2016. na dionici Sarajevo-Zenica, svjedočili su neobičnoj i po njih opasnoj situaciji: više kilometara automobil se kretao u pogrešnom smjeru.

Iz JP Autoceste FBiH kažu za Klix.ba da 07.03.2016. nisu imali prijavljen slučaj da se vozilo kretalo suprotnim smjerom na autocesti A1 niti su operateri u Centru za održavanje i kontrolu saobraćaja zabilježili isto.

Slučaj krivi smjer se dešava iz razloga kršenja propisa i nepridržavanja vožnje prema važećoj saobraćajnoj signalizaciji i predstavlja potencijalno veliku opasnost, kako za samog prekršitelja tako i za ostale učesnike u saobraćaju.

Pojedini vozači namjerno voze u pogrešnom smjeru

“S obzirom da je autocesta i pravila koja vrijede na njoj, nešto novo za veći broj korisnika, znali su se dešavati slučajevi krivog smjera koji na sreću nisu imali težih posljedica za prekršitelje i druge korisnike autoceste. Sama pojava je usko vezana za nedostatak znanja mnogih vozača o autocesti i pravilima koja vrijede na njoj. Izuzetno se dešavalo da nesavjesni vozači, iz samo njima poznatih razloga, namjerno činili prekršaj. U posljednje vrijeme, naročito nakon puštanja sarajevske zaobilaznice u promet, možemo reći da se pojava krivog smjera na autocesti značajno smanjila, što bismo mogli zaključiti da se sve veći broj vozača koristi autocestu i samim tim se educira o pravilnoj vožnji. Pored ovoga i sama informiranost o autocesti tokom prethodnih godina, kao i mjere poduzete od strane JP Autoceste FBiH  su uticale tako da danas imamo uglavnom izolirane slučajeve krivog smjera od strane nesavjesnih vozača koji to čine iz samo njima poznatih razloga, dok je dešavanja iz nepoznavanja pravila na autocesti neznatno”, kažu za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Pored ovoga i sama informiranost o autocesti tokom prethodnih godina, kao i mjere poduzete od strane JP Autoceste FBiH  su uticale tako da danas imamo uglavnom izolirane slučajeve krivog smjera od strane nesavjesnih vozača koji to čine iz samo njima poznatih razloga, dok je dešavanja iz nepoznavanja pravila na autocesti neznatno.
Krajem prošle godine JP Autoceste FBiH preventivno, pored postojećih, postavili su i dodatne saobraćajne znakove obavještenja koji informišu vozače da se nalaze u krivom smjeru na svim petljama i mjestima na kojima se to može desiti.
Tokom prethodnih godina provođeno je i niz informativnih kampanja o pravilima vožnje na autocesti i ponašanju korisnika autoceste u incidentnim situacijama.
Iz JP Autoceste FBiH Kažu da konstantno rade na analizama poboljšavanja postojećih scenarija i stanja sigurnosti saobraćaja na autocesti, kao i mnoge druge aktivnosti.

Podaci pokazuju: Autocesta najsigurnija cesta u BiH

U mjesecu februaru 2016. godine urađena je Analiza stanja sigurnosti saobraćaja na autocesti A1 za 2015. godinu sa prijedlozima mjera za poboljšanje sigurnosti saobraćaja.

Prema dobivenim podacima o saobraćajnim nezgodama, koji su evidentirani od strane ophodarske službe, tokom 2015. godine na trasi autoceste A1 se desilo ukupno 107 saobraćajnih nezgoda. Kao posljedica saobraćajnih nezgoda desila se jedna saobraćajna nezgoda sa smrtnom posljedicom, tri saobraćajne nezgode sa težim povredama,16 saobraćajnih nezgoda sa lakšim povredama, dok su ostale saobraćajne nezgode imale za posljedicu materijalnu štetu.

Ova analiza je pokazala da je najčešči uzrok dešavanja saobraćajnih nezgoda na autocesti A1 neprilagođena brzina uslovima na cesti i to procentualno u iznosu od 54 posto od ukupnih saobraćajnih nezgoda, dok se ostatak odnosi na sve ostale uzroke poput nepropisnih radnji vozilom, nepropisnog odstojanja, naleta vozila na životinju, alkohola i dr. Saobraćajnih nezgoda sa uzrokom krivi smjer nije bilo niti u jednom evidentiranom slučaju.

Posmatrajući broj saobraćajnih nezgoda tokom 2015. godine, kao i posljedice koje su proizašle iz istih, i poredeći ih sa podacima o saobraćajnim nezgodama na cestama nižeg ranga, možemo reći da je analiza potvrdila da je autocesta s aspekta sigurnosti saobraćaja najsigurnija javna cesta u Bosni i Hercegovini. (Izvor: Klix.ba)

Možda vam se svidi

avatar