Video/Majka Mahira prvi put u javnosti: Ne želim sažaljevanje, već istinu

Alisa Mahmutović, majka tragično stradalog Mahira Rakovca, večeras je prvi put u javnosti govorila o smrti svog sina. Gostujući u emisiji Pošteno Federalne televizije, Mahmutović je rekla kako ne želi sažaljenje, dodajući kako u ovom trenutku niko ne može razumjeti kako se ona osjeća, preosi Oslobođenje.

“Mahir je u kountinuitetu zadnje dvije godine verbalno, fizički i seksualno zlostavljan”, kazala je Alisa Mahmutović, navodeći kako se u slučaju njenog sina radi o nečemu što nadilazi obično vršnjačko nasilje, gdje postoje elementi krivičnog djela nad maloljetnom osobom.

Cilj je istina

Majka Mahira Rakovca rekla je da nije tačno da je njihov cilj zatvaranje škole koju je Mahir pohađao već istina o cijelom slučaju. Alisa je pojasnila da se kod direktora škole najavila prije godinu dana, ali da je nikada nije primio uz objašnjenje da je bio zauzet.

Rekla je da su očekivali saradnju Međunarodne osnovne škole, ali da se cijeli slučaj otkrio kad je već bilo kasno.Na pitanje je li ranije bilo znakova zlostavljanja, Alisa je rekla da je Mahir dolazio s modricama, ali da se dječak povlačio u sebe iako su ga ona i njegov očuh pokušavali nagovoriti da govori o tome. Rapidno se mijenjao, bio je introvertan, povlačio se u sebe… Mahir je od svojih roditelja krio šta se dešava u školi.

Nastavnik geografije je prvi upozorio Alisu da bi dječaka trebalo zaštititi jer ga djeca verbalno maltretiraju nazivajući ga pogrdnim imenima, te da ga konstantno zlostavljaju. Ove navode je potvrdila i profesorica bosanskog jezika. Sve ovo se dešavalo 2014. godine.  Roditelji su htjeli Mahira odmah ispisati iz škole, međutim, Mahir je htio da završi započeto polugodište.

Maltretiranje putem društvenih mreža

Nakon napuštanja škole, Alisa tvrdi da je nastavljeno maltretiranje Mahira putem Facebooka i mobitela.Što se tiče seksualnog zlostavljanja, roditelji su primijetili da se Mahir dugo zadržavao u toaletu i da troši dosta toaletnog papira. Međutim, ta dešavanja su tek kasnije povezali kada je Mahirov prijatelj nakon dženaze ispričao za seksualno zlostavljanje.

Alisa je rekla da se ne može halaliti onima koji i ne traže halala.O slučaju su u emisiji govorili i Dubravko Lovrenović, te Azra Mujkić, majka Haruna Mujkića koji je prošle godine smrtno stradao u učionici Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici, piše Oslobođenje.

Možda vam se svidi

Leave A Reply